Libijski lider Moamer el Gadafi izjavio je da se prerušen kretao po Tripoliju, koji su zauzeli pobunjenici, javila je danas televizija Al Arabija.

Ranije je Gadafi poručio da je dopuštanje pobunjenicima da zauzmu vojno-rezidencijalni kompleks Bab el-Azizija bilo "takticko povlačenje" s njegove strane.

"Hodao sam po Tripoliju, a da me niko nije video. Nisam osetio da sam u opasnosti", navodi se u Gadafijevoj tonskoj poruci.

Prethodno je Gadafi u izjavi emitovanoj na TV stanici Al Raji poručio: "Svi Libijci - muškarci i žene, trebalo bi da su sada u Tripoliju, da bi eliminisali izdajnike".

I dalje se ne zna gdje se nalazi Gadafi, čiju su palatu u Tripoliju u utorak pobunjenici zauzeli. Gadafi je rekao da je njegovo napuštanje palate "taktički potez, poslije 64 vazdušna udara NATO".

"Bab el-Azizija je postao gomila ruševina pošto je 64 puta bio na meti vazdušnih napada NATO i mi smo se odatle povukli iz taktičkih razloga", poručio je libijski vođa u audio poruci emitovanoj na televiziji al-Oruba u vlasništvu Gadafijevog sina Saifa al-Islama. U poruci se ne navodi odakle se Gadafi obraća javnosti.

Na stotine libijskih pobunjenika napalo je juče i zauzelo Bab al Aziziju, vojno-rezidencijalni kompleks pukovnika Moamera Gadafija, gde su opljačkali skladišta oružja, ali nisu pronašli Gadafija i njegove sinove. 

Dvije snažne eksplozije čule su se rano jutros u Tripoliju u trenutku kada je avion NATO nadletao grad, javio je izveštač Frans presa.

Gotovo čitave noći u gradu se čula sporadična pucnjava a odjekivale su i eksplozije, što potvrđuje da snage lojalne Gadafijevom režimu nisu u potpunosti savladane.

U toku su i borbe između pobunjenika i Gadafijevih snaga za kontrolu nad gradom Saba, najverovatnije posljednjem uporištu libijskog lidera, rekao je Bani.
On je kazao i da pobunjenici trenutno vode pregovore sa plemenskim liderima o predaji Gadafijevog rodnog grada Sirta, bez sukoba i krvoprolića, prenijele su agencije.