Šef UNMIK-a Lamberto Zanijer izjavio je da se u njegovom najnovijem izveštaju Savjetu bezbjednosti ocjenjuje da je situacija na Kosovu pod kontrolom.

Šef misije UN na Kosovu rekao je ipak da je potrebno uložiti veće napore da bi se određeni problemi rješili. Zanijer je za "Deutsche Welle" naveo da je njegova procjena da očigledno postoje problemi koji moraju da se rješe i da je najveći prioritet kako lokalnih vlasti, tako i međunarodnih organizacija da se postara da se održi stabilna situacija bez većih kriza.

Napominjući da je uloga UNMIK-a još uvek zasnovana na deklaraciji 1244 Saveta bezbednosti UN, Zanijer je rekao da je Kosovo još uvek u tranziciji, i da članice Savjeta bezbednosti i dalje nemaju jedinstven stav o nezavisnosti.

"Smatram da ljudi na Kosovu ne bi trebalo da trpe političke posljedice toga. Ono gdje mi možemo da pomognemo jeste proces pomirenja među zajednicama na Kosovu. Postoje pozitivni signali na tom planu, ali još uvijek postoje i brojni problemi u odnosima srpske i albanske zajednice na Kosovu, gdje je podrška međunarodne zajednice neophodna", naveo je Zanijer.

Zanijer je ocjenio da je sjeverni dio Kosova oblast u kojoj postoji najviše problema koji se moraju rješiti, navodeći da je uloga UNMIK-a da obezbjedi celovitost Kosova.

"UNMIK uživa podršku i povjerenje lokalnih zajednica na sjeveru Kosova i imamo veliku ulogu u rješavanju problema koji se konstantno javljaju u tom dijelu. Pokušavamo da ih rješavamo konstruktivno, pričajući sa svim stranama. Imamo sjajne kontakte u opštini Mitrovica, ali istovremeno imamo i bliske kontakte sa srpskom zajednicom, a to nam omogućava da spriječimo izbijanje krize u tom dijelu zemlje", naveo je on.

Šef UNMIK-a smatra da je za budućnost Kosova važno da ima multietničku strukturu i institucije koje bi uživale povjerenje svih zajednica, a da postojanje paralelnih institucija nije funkcionalno.

"Dijalog je ono što je neophodno sjeveru Kosova i mislim da bi taj dijalog trebalo da počne između Prištine i Beograda, kako bi se ti problemi rješili", rekao je Zanijer.

Zanijer je ukazao i na važnost suradnje sa Eulexom, čije je pristustvo pozitivno jer je EU jedan od ključnih faktora u rješavanju problema Kosova.