Generalni sekretar UN Ban Ki-Moon pozvao je Srbiju i Kosovo da ostave po strani razmatranje statusa i posvete se nastavku regionalne suradnje.

"Tražim fleksibilnost u nastavku definisanja načina rada kada je riječ o učešću Kosova u regionalnim i međunarodnim mehanizmima i forumima koji su neophodni za ekonomski i demokratski razvoj i dugoročnu stabilnost regiona", naveo je Ban Ki-Moon u svom najnovijem izvještaju Savjetu bezbjednosti UN-a o radu UNMIK-a.

Generalni sekretar UN-a je izvestio o poboljšanju u odnosima UNMIK-a sa vlastima Kosova, nakon što su one prethodnih mjeseci imale vrlo ograničene kontakte sa šefom Misije Lambertom Zanijerom, objavljeno je na sajtu UN.

Ban Ki-Moon u izveštaju navodi da je bezbjednosna situacija na Kosovu "relativno mirna, ali potencijalno krhka".

Misija je nastavila napore da pronađe trajno rešenje za zaštitu srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu, ali bez uspjeha, iako je to pitanje "u interesu svih strana i o njemu se opširno razgovaralo mjesecima", rekao je Ban.

Iako je rekao da je zadovoljan što su tenzije između kosovskih Albanaca i Srba u Brđanima, opštini na sjeveru Kosova, značajno smanjene, Ban je ukazao da je situacija na sjevernom Kosovu i dalje krhka.

"Posebno, međuetnički incidenti i dalje se dešavaju u sjevernoj Mitrovici, što izaziva zabrinutost", kazao je generalni sekretar UN-a.

Prema njegovim navodima, UNMIK je nastavio da podržava manjinske zajednice, da ohrabruje pomirenje i olakšava dijalog i regionalnu suradnju".

Strateški cilj UNMIK-a ostaje "promovisanje bezbjednosti, stabilnosti i poštovanja ljudskih prava na Kosovu i u regionu kroz angažman sa svim zajednicama na Kosovu, kao i sa Prištinom i Beogradom i sa regionalnim i međunarodnim akterima", zaključio je Ban Ki-Moon.

Izveštaj se odnosi na period od septembra do decembra 2009. godine.

Savjet bezbjednosti razmatraće izvještaj Ban Ki-Moona na sjednici koja je zakazana za 22. januar, objavljeno je na sajtu UN.