Aranžmani međunarodne zajednice za sjever Kosova će u osnovi imati Ahtisaarijev paket i plan u šest tačaka generalnog sekretara UN Ban Ki Moona, piše danas list “Koha ditore”, pozivajući se na neimenovane diplomatske izvore.

Strani diplomata, koji je hteo da ostane anoniman, objasnio je za list da su mogućnosti koje stvara Ahtisaarijev paket toliko velike da u njegovoj implementaciji za sjever Kosova neće biti potrebno da se doda ništa novo.

On tvrdi da prava koja se u Ahtisaarijevom paketu daju manjinskim zajednicama kao i prava koja proizilaze iz plana Ban Ki Moona, stvaraju uslove dovoljne za integraciju Srba sa sjevera.

Ista prava treba garantovati i Srbima u drugim dijelovima Kosova, objašnjava on.
Srpske opštine na sjeveru imale bi regionalni savjet koji bi donosio odluke u skladu sa pravima iz Ahtisaarijevog paketa.

Plan Ban Ki Moona predviđa finansijsku autonomiju tako što bi srpske opštine uzimale dio prihoda od carina, a imale bi pravo i da imenuju lokalne komandante sa drugačijim ovlašćenjima od onih južno od Ibra, prenosi list.

"Kada se do detalja sprovede Ahtisarijev paket stvoriće se vrlo povoljno okruženje. Od kosovske vlade će zavisiti da li će napraviti male ustupke kako bi država bila prihvatljivija u tom dijelu. Na primjer, ako lokalni zvaničnici traže da policija na sjeveru ima nekakvu oznaku kako bi moglo da se primjeti da je iz tog dijela Kosova. U tom slučaju Vlada Kosova bi o tome mogla da odluči u dogovoru s njima", objasnio je diplomata.

Još od prošle se godine u diplomatskim krugovima raspravlja o različitim modelima koji bi se mogli upotrebiti kao modeli za integraciju Srba sa sjevera Kosova.