Ministar spoljnih poslova Kosova Enver Hoxhaj rekao je juče da je dobio obećanja da će dio zemalja članica Organizacije za islamsku saradnju vrlo brzo priznati nezavisnost Kosova.

Hoxhaj koji u Istanbulu učestvuje na sastanku Organizacije za islamsku saradnju, rekao je za Radio Kosova da su neke zemlje u procesu odlučivanja o priznanju Kosova.

"Neke islamske zemlje će u narednim nedjeljama ili mjesecima donijeti odluku o priznanju Republike Kosovo. Neke su sada u procesu odlučivanja", rekao je Hoxhaj.

Hoxhaj je tokom ove konferencnije, kako je rekao, imao bilateralne sastanke s predstavnicima zemalja članica koji su bili usredsređeni na potrebu priznanja Kosova.

Prema njegovim riječima, proces priznanja je odlično koordinisan sa aktivnostima koje sprovodi prvi zamjenik premijera Behgjet Pacolli, koji je u akciji lobiranja u zemljama Afrike.

Od 57 država članica Organizacije za islamsku saradnju, ranije poznate kao Organizacija islamske konferencije, 22 su priznale Kosovo. Ovih dana je poslije izvjesnog zatišja uslijedio novi talas priznanja Kosova.