Mediji u SAD žestoko cenzurišu kongresmena Rona Paula, kandidata republikanaca na izborima 2012. Razlog: on bi sve američke vojnike vratio - u Ameriku.

 Ron Paul, jedan od najozbiljnijih kandidata za Obaminog nasljednika, doživljava pravi bojkot svih velikih američkih medija. Njegovu predizbornu kampanju, u okviru trke za izbor republikanskog kandidata, niko ne prati, a kad se pojavi na nekoj debati, uglavnom ga ignorišu ili ismijevaju. Iako je bio drugi na probnim izborima republikanaca u Ajovi, mediji su ovo ignorisali, fokusirajući se na Michele Bachmann, koja ga je tjesno pobjedila, i na druge kandidate, koji su daleko zaostajali za vodećim dvojcem.

Paul je na unutarstranačkim izborima prošle nedjelje u Ajovi napravio iznenađenje, pošto je ubjedljivo osvojio drugo mjesto, iza pobjednice Michele Bachmann.

Pobjednicu su mediji odmah proglasili maltene novom predsjednicom SAD. Treći na izborima Timu Pawlenty povukao se iz trke, što su mediji takođe pomno ispratili, ali Ron Paul gotovo da nije dobio ni minut u vijestima CNN, Foks, ABC i drugih velikih američkih televizija.

Tokom debate republikanskih kandidata novinari su svaki njegov nastup propratili kiselim osmjehom ili odmahivanjem glavom.

Novinar britanskog Telegrapha se ovako našalio: „Ako Ron Paul ubjedljivo pobjedi na svakom glasanju za izbore republikanskog kandidata sljedeće godine, New York Times će objaviti to pod naslovom ‘Mitt Romney (favorit medija) ubjedljivo drugi - kandidatura zagarantovana“.

Zašto je Paul toliko nepopularan u američkim medijima? Paul je više nezavisni kandidat nego što je republikanac, pod čijom zastavom nastupa, kako kaže, samo da bi ga ljudi shvatali ozbiljnije.

Ono što Pola izdvaja od svih ostalih kandidata, jeste prije svega oštro protivljenje bilo kakvom angažovanju američke vojske bilo gdje u svijetu. Dobro ste pročitali: kad bi on bio predsjednik, svi američki vojnici bi se vratili kući, bez izuzetka.

Nema potrebe računati šta bi ovo značilo za industriju oružja u SAD i profite milijardera koji je vode.

Zbog ovoga ga ne vole republikanci, koji tradicionalno podržavaju američki intervencionizam.
Na drugoj strani, Paul je izraziti protivnik jakog državnog finansiranja socijalnih programa i zdravstvene zaštite, što ga automatski čini nepopularnim među tradicionalnim glasačima Demokratske stranke.

I pored ova dva ogromna hendikepa, međutim, Paul svakog dana ima sve više glasača i simpatizera.

Igrom sudbine, najveći protivnik glomazne države i birokratije u SAD može vrlo lako doći na čelo najglomaznije države na svijetu.

Hoće li mu to dozvoliti?
 
Ron Paul
76 godina, kongresmen iz Teksasa


* ljekar po profesiji
* služio je u Vijetnamu, kao hirurg, od 1963. do 1968.
* radio je kao ginekolog do 1976. Porodio je više od 4.000 žena
* sin Rend Paul je senator
* nadimak mu je Dr No, zato što nikad nije glasao za zakon koji je i u najmanjoj koliziji sa Ustavom SAD
* jedini je viđeniji republikanac koji je glasao protiv rata u Iraku 2002.
* zalaže se za istupanje SAD iz NATO i UN, jer misli da je Amerika žrtvovala suverenitet ulaskom u ove organizacije
* zalaže se za istupanje SAD iz Svjetske trgovinske organizacije
* misli da agresivna politika na Bliskom istoku jača terorizam
* protivnik uvođenja novih poreza
* protivnik povećanja budžetskih troškova
* protivnik poreza na prihod pojedinaca