Albanski premijer Sali Berisha izjavio je u utorak Prištini kako zemlje regiona u Albaniji i Kosovu imaju prijatelje.

„Zemlje u regionu u Kosovu i Albaniji imaju dve prijateljske zemlje, zemlje partnerstva, saradnje, mira i stabilnosti, zalaganja za regionalnu ali i evroatlansku integraciju“, rekao je kosovski premijer posle sastanka sa kosovskim premijerom Hashimom Thaqijem.

Berisha je rekao da su nacionalni ideali Albanaca evropski, jer je njihova budućnost u Evropi, te naglasio kako su Albanija i Kosovo bratske zemlje:

„Mnoge zemlje ocenjuju i prihvataju jedni druge kao bratske. U svetu nema dve zemlje koje na to imaju pravo više od Albanije i Kosova“, rekao je albanski premijer.

Premijeri Albanije i Kosova su u utorak u Prištini potpisali medjudržavne sporazume o slobodnom kretanju gradjana dve zemlje, sporazum o kretanju u graničnoj zoni, sporazum iz oblasti carina, sporazum o prijemu lica koja su imali nezakoniti boravak i sporazum o saradnji lokalne administracije.

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu je premijeru Albanije na svečanoj sednici Skupštine Kosova uručio Zlatnu medalju slobode za doprinos slobodi i nezavisnosti Kosova. Berisha je proglašen i počasnim doktorom Univerziteta u Prištini.

Albanski premijer je u Prištini razgovarao i sa liderima političkih partija i predstavnicima manjina, te predstavnicima Privredne komore Kosova i kosovskim biznismenima, te položio venac na grob bivšeg predsednika Ibrahima Rugove i posetio njegovu porodicu.

U sredu, drugog dana posete Kosovu, albanski premijer će razgovarati sa komandantom KFOR-a Markusom Bentlerom i šefom Medjunarodne civilne kancelarije Piterom Fejtom.

Albanski premijer dvodnevnu posetu Kosovu završiće posetom Prizrenu, gde će mu na posebnoj svećanosti biti uručeno priznanja počasnog gradjanina Prizrena.