Kao što smo i obećali ekskluzivno objavljujemo dio fotografija sa ekskurzije maturanata prizrenske gimnazije koji se već pet dana nalaze u Republici Albaniji.

Kako su izjavili za naš portal posjetili su gradove Berat, Tiranu, Kruju, Skadar i naravno, kako smo već pisali, bošnajcka sela Borak, Kodžaz i gradic Kruju gdje žive Bošnjaci. Svo vrijeme, na šta su bošnjački maturanti posebno zahvalni, sa njima je bio i zamjenik direktora gimanzije “Djon Buzuku”, Beqir Letaj.

“Neki od mojih drugova i drugarica promjenili su svoj stav o Albaniji za sto posto. Već su najavili da će ovdje doći na ljetovanje. Nigdje nismo imali problema. U Skadru, primjera radi, svuda se po kaficima - u centru grada sluša Šemsa Suljaković, Mile Kitić, Dino Merlin... Niko ni krivo da te pogleda. U disko klubovima pustaju našu muziku. Fenomenalno”, kaže maturant Haris Alija, zahvalivši se Fatmiru Bačiju, bošnjačkom pjesniku iz Kruje koji je juče dobio sina, i dodaje:
 
“Ja sam sa roditeljima u Borak bio prije nekoliko godina. Znao sam za ljubaznost ovdašnjih Bošnjaka. To je, međutim, ostavilo neverovatan utisak na moje školske drugove”.
 
Ekskurzija, ove prve generacije koja je otputovala u Albaniju, završava se danas. U kasnim popodnevnim satima očekuje se njihov dolazak u Prizren. 
 

Durs


Borak


Fatmir Bači sa bošnjačkim maturantima u selu Borak