Televizijski magazin “Rundschau”, koji emituje švicarska javna televizija SF1, u emisiji od srijede, je transmetovala  jedan dokument, koji kako pretenduju autori "baca još jedno svjetlona na optužbe o trgovini organima" podignutih u izvještaju Dicka Martyja, člana Vijeća Evrope.

Kako prenosi Albinfo.ch, pozivajući se na ono što je emitovano u ovoj emisiji, po prvi put se vide nekoliko vojnika UÇK-a, koji svjedoče da su uzeli učešće u sumnjivoj trgovini organa Srba zatočenih u zatvoru. Ovom publikacijom, kažu autori ove emisije "po prvi put jedan zvanični dokument se slaže sa izvještajem do kojeg je došao izvjestila Vijeća Evrope, Dick Marty".

Dokument kojeg je predstavio "Rundschau" je sastavljen 2003. godine i pripada UN-u. Tu, iako ga kamera nije fokusirala, prem onom što autori emisije govore, su bivši vojnici UÇK-a ti koji "svjedoče da su transportovali zatvorenike sa Kosovu prema Albaniji".

Prvo su ih stavljali u zatvroima, onda su ih odvodilu u blizini aerodroma u Tirani. Tamo su ubijani i kasnije su im vađeni organi, koji su transportovani avionom do Istambula.

Kako na aerodromu u Tirani tako i na aerodromu u Istambulu, nije bilo problema sa transportom, jer su oni koji su bili zaduženi da kontrolišu bili korumpirani od strane prijevoznika".

Izvjestitelj Vijeća Europe Dick Marty, kontaktiran od strane novinara, izrazio je olakšanje koje prema njemu dokazuje vjerodostojnost njegovog izvještaja.

"Ovim se dokazuje da trgovina organima nije bioi produkt jednog glamuroznog izvještaja", rekao je on. Onda je Marty iskoristio ovu priliku kako bi napao međunarodnu zajednicu i švicarsku diplomatiju za "sakrivanje" dokaza koji dokumentuju zločine učinjene od strane UÇK-a. Sve ovu zarad održavanja stabilnosti Kosova.

Takve optužbe protiv međunarodne zajednice, NATO-a i posebno prema švicarskoj predsjednici Micheline Calmy Rey su uputili i autori emisije, koji okrivljuju ove faktore zbog "saveza sa UÇK-om". Ovaj savez povezan još od NATO bombardovanja na srpske vojne ciljeve, prema njima, spriječava ih da svjedoče protiv zločina UÇK-a. Sve ove optužbe potvrđuje i bivša glavna tužiteljica Haškog tribunala, Carle del Ponte, koja je bila prisutna u emisiji.

U međuvremenu, upitan od strane novinara da li je zvaničan Bern bio upoznat sa postojanjem takvog dokumenta u vrijeme kada je priznala nezavisnost Kosova, Christian Meuwly, šef sektora za Evropu u Minsitarstvu vanjskih poslova negira da je bio svjestan toga.
"Bilo je samo sumnji, ogovaranja, međusobnih optuživanja, što je uobičajeno u balkanskim zemljama nakon rata."

Prvi dokument, prema njemu je bio izvještaj Dicka Maryja, objavljen u decembru prošle godine. "Rundschau" je u sinoćnjoj emisiji uzeo na pik i bivšeg prvog čovjeka UNMIK-a na Kosovu, Bernarda Couchnera, kasnije ministra vanjskih poslova Francuske. Baš kao što je učinio prije nekoliko mjeseci na Kosovu, Couchner se i ovaj put, u Parizu, snažno protivio optužbama novinara za "zatvaranje očiju" međunarodnjaka vezano trgovinu organima počinjenu od strane UÇK-a. On im je poručio "da se ne gnjave s takvim sranjem."

Nadalje, za časopis "Rundschau" govori i Xhavit Haliti, sadašnji potpredsjednik Skupštine Kosova, predstavljen kao čovjek s ratnom pozadinom. On negira svaku mogućnost da u ratnim uslovima na Kosovu se dešavaju takve stvari za koje se optužuje UÇK.

I bliski sa klinikom "Medicus" služe autorima emisije kako bi pronašli još jednu vezu sa trgovinom organima, koja je navodno počinjena u vrijeme rata.

Emisija se završava sa upozorenjem da će na današnjem sastanku Vijeća sigurnosti, generalni sekretar UN-a Ban Ki-Moon predložiti pokretanje istragu sumnji oko trgovine organima koje su učinje od strane UÇK-a.

TV zviceran: Gjurmë të reja për trafikim organesh?