19:00 Prije završetka sastanka Stefanović-Tahiri, današnji protesti pokrata "Samoopredjeljenje" rezultirali su sa 15 povrijeđenih policajaca i šest povrijeđena protestanta.

Prema riječima nadliježnih iz Policije Kosova u protestima je učešće uzelo oko 400 protestanata, 50-60 protestanata su bilo nasilni i upotrebljavali su tvrde predmete, boju, kamenje, koje su bacali u pravcu objekta Vlade i zvaničnih automobila, prouzrokovajući materijanu štetuo.

Kao rezultat ovakivih djelovanja 15 policajaca je zadobilo tjelesne povrijede, od kojih dva sa težim posljedicama koji su lječnički zbrinuti.

U međuvrijemenu, saznaje se da je u Kliničkom centru u Prištini šest osoba zatražilo medicinsku pomoć, gdje je petero od njih odmah pušteno a jedan je zadržan na daljnje liječenje.

Pored zgrade Vlade, gdje se nastavlja sastanak Tahiri-Stefanović, nalaze se Specijalne jedinice Policije Kosova.



Pokret "Samoopredjeljenje" je dao svoju verziju bilansa štete načinjeno njima. U saopštenju koje je dato od strane ovog pokreta stoju da je Policija tokom upotrebe sile nad protestantima povrijedila Gëzona Kastratija, Astrita Fazliua, Zgjima Hysenija, Vetona Dragushu, Nystreta Azemija, Blerima Maqastenu, Luana Hotija, Shabija Kodru, Masarra Shalu i Naima Jakaja, koji su prebačeni u Hitnu. Dok je aktivista Deni Rakoci povrijeđen u glavu.



“Policija je bacila suzava i sprej. Mnogo aktivista je povrijeđeno. Među povrijeđenima se nalaze i Albin Kurti i Glauk Konjufca. Policija je gađala i ambulantna kola suzavcem i ometala evakuaciju povrijeđenih. Uhapšeni su aktivisti: Abdyl Osmani, Albion Rexhepi i Azbi Gashi,koji su takože teško povrijeđeni", stoji u saopštenju.

15:20 Među povrijeđenima od suzavca su i vođe pokreta "Samoopredjeljenje", Albin Kurti i Glauk Konjufca. Prema izjavama "Samoopredjeljenja", Policija je gađala i ambulantna kola suzavcem i ometa evakuaciju povrijeđenih. Stefanović je ušao u zgradu Vlade i dočekan je od strane savjetnika premijera, Lirima Grejcevcija, a kasnije se sastao sa svojom kolegicom, Editom Tahiri.

Povrijeđeni su i Gëzon Kastrati, Astrit Fazliu, Zgjim Hyseni, Veton Dragusha, Nystret Azemi, Blerim Maqastena i Naim Jakaj, koji su prebačeni u Hitnu.



14:30 Aktivisti pokreta "Samoopredjeljenje" nekoliko trenutaka nakon zaustavljanja službenih vozila Vlade Kosova, polomljena su im stakla, pored zgrade. Intervenisala je specijalna jedinica kosovske policije. Najmanje su povrijeđena 4 aktivista. Policija je upotrijebila suzavac. Sastanak je kasnije održan u zgradi Vlade.

14:14 Šef srpskog pregovaračkog tima u razgovorima sa Kosovom, Borko Stefanović je prije nekoliko trenutaka ušao u novu zgradu kosovske Vlade, gdje ga je dočekao ministar pravde, ujedno i zamjenik premijera Kosova, Hajredin Kuçi.

11:57 Pokret "Samoopredjeljenje" se nije zaustavio samo na negodovanjima o dolasku i sastanku šefa pregovaračkog tima Srbije u razgovorima sa Kosovom, Borka Stefanovića. Sat prije nego što bude stigao u Prištini, ovaj pokret je pokrenuo akciju da se ne dopusti ulazak zvaničniku Vlade Srbije u zgradu Vlade Kosova.

Dolazak srpskog dužnosnika je predviđena za 13.00 časova. Očekuje se da se sastane sa zvaničnicima Vlade Kosova.

/Indeksonline/
{jcomments on}