Mnogi mediji objavili su ovih dana vijest da su bivši američki i finski predsjednici Bill Clinton i Marti Ahtisaari prihvatili poziv prištinskih vlasti da lobiraju za povećanje priznanja nezavisnosti Kosova. Za to je, navodno, obezbjeđeno 10 miliona dolara. I ako je to zvanično demantovano, kosovski analitičari i poznavaoci prilika različito gledaju na sve ovo.


Iako je za vrijeme boravka u Velikoj Britaniji šef kosovske diplomatije Enver Hoxhaj demantovao medije koji su to objavili, ne isključivši ipak "da se nešto desilo ili ne oko angažovanja bivših  predsjednika SAD i Finske Billa Clintona i Martija Ahtisaarija", jer je, kako je kazao, "prvi bio snažno angažovan na podršci Kosova a drugi imao ključnu ulogu na pregovorima u Beču" , kosovski analitičari i poznavaoci prilika različito gledaju na sve ovo.

Tako,Nexhmedin Spahiu, profesor na Fakultetu političkih nauka u Prištini, smatra da je to  "nedostatak Vlade oko":

Najprimitivniji i najkraći put do priznanja

"Promjene situacije na terenu koja je prouzrokovala dalji progres i priznanje Kosova od strane ostalih država u svijetu. Oni su to uradili na najprimitivni, odnosno najkraći način. Odrediti fond i anagžovati poznate i iskusne diplomate kako bi to uradili posao koji bi, zapravo, oni trebalo da rade" - kaže  Spahiu.

Sa druge strane, po Behlulu Beqaju, analitičaru iz Prištine, "sasvim je prirodno da se ova dva političara samovoljno, bez molbe i plaćanja,  angažuju na daljem procesu priznavanja nezavisnosti Kosova jer su", kako podsjeća, "oni i začetnici njegove samostalnosti". Po njemu ipak nije slučajno zašto se sve ovo dešava upravo sada.

"Pokreće se jer se mnoga pitanja pokreću oko Kosova. Imamo proces dijaloga koji ima konfuzan karakter. Nema jasnih crta u kom pravcu će se odvijati, budući da je krenuo sa rješavanjem, tobože tehničkih pitanja a u posljednje vrijeme imamo otvaranje novih tema podjele Kosova. U ovom kontekstu otvara se i nova tema - da li je definitivno završen kosovski status ili ne. Prema tome, sve ovo čini dovoljno bitnim da se u ovom kontekstu stvar daljeg priznavanja kosovske nezavisnosti postavi kao fokusna tema,  ne samo unutrašnjim - nego i spoljnim zbivanjima".

SLS se fokusira na rad u ministarstvima

Dalibor Jeftić, izvršni direktor Samostalne liberalne stranke (SLS), koalicionog partnera u Vladi Kosova, oslanja se na demante ministra Hoxhaja. A što se stava ove stranke oko daljih priznavanja nezavisnosti Kosova tiče naglašava da  "to trenutno nije nešto čime se oni bave".

"Kao što je poznato mi vodimo tri ministarstva u Vladi Kosova. To su ministarstvo za lokalnu samoupravu, rad  i socijalnu zaštite, posebno bih naglasio ministarstvo za povratak i zajednice. To je ono na šta smo mi fokusirani da bi svoj posao radili na kvalitetan način". 

Kosovsku nezavisnost je do sada priznalo 75 zemalja. To je, međutim, nedovoljno da postane članica UN i drugih brojnih svjetskih organizacija.

Refki Alija, DW