Sinovi vođe terorističke organizacije Al-Qaida Osame bin Ladena, kojeg su američki komandosi ubili 2. maja u Pakistanu, smatraju da su Sjedinjene Američke Države prekršile međunarodni zakon ubivši njihovog oca. Istakli su kako je "čak i Slobodan Milošević imao priliku da izađe pred sud".

U izjavi za New York Times sinovi Osame bin Ladena istakli su da žele znati zbog čega njihov otac nije uhvaćen živ.

Također, Bin Ladenov sin Omar bin Osama bin Laden je u ime braće izdao saopćenje, koje je postavljeno na web-stranicama džihadista, u kojem je navedeno da je neprihvatljivo, i ljudski i vjerski, sahraniti ličnost koja ima takav značaj i status među pripadnicima svog naroda bacanjem njegovog tijela u more. Istakli su da takvo postupanje ponižava porodicu i njegove pristalice, ali i vjerska osjećanja stotina miliona muslimana.

Omar bin Laden, koji se u više navrata ograđivao od očeve ideologije, je i u izjavi za New York Times istakao da on i njegova porodica ne mogu biti sigurni da je njihov otac mrtav, jer nisu vidjeli fotografije, niti njegovo tijelo.

"Ali, ako je zaista ubijen onda se logično postavlja pitanje zašto nenaoružan čovjek nije uhapšen i izveden pred sud kako bi se svijetu otkrila istina", izjavio je Omar.

Porodica Osame bin Ladena također smatra da su SAD-e prekršile međunarodni zakon.

"Osobama kao što su bivši predsjednik Iraka Sadam Husein i srbijanski predsjednik Slobodan Milošević omogućeno je suđenje. Smatramo da samovoljno ubistvo nije rješenje političkih problema i da se prvo treba dokazati na sudu nečija odgovornost", navedeno je u saopćenju porodice ubijenog teroriste.

Članovi porodice su također istakli da zahtjevaju istragu zbog čega je Bin Laden uklonjen po kratkom postupku, te su zatražili puštanje na slobodu njegove tri žene i djecu, koji su vjerovatno u pritvoru u Pakistanu.

Između ostalog navedeno je da smatraju da je predsjednik SAD-a Barack Obama pravno odgovoran da sudbinu njihovg oca i za ponižavanje porodice sahranjivanjem njegova tijela u moru, prenosi BBC.

Ameriički zvaničnici, pak, ponovili su da Osama bin Laden nije bio naoružan, ali nije ni davao indicije da se želi predati američkim trupama.

sarajevo-x