Bivši poslanik Demokratske partije Dardanija, Gani Geci, tvrdi da ima dokaze da je član Predsjedništva PDK, Azem Syla, platio njegovo ubistvo 200 hiljada njemačkih maraka. Prema njegovim riječima to se desilo negdje 2001. godine.

"Ja ću vam objasniti izjavu jedne osobe koja je za sada anonimna, a možda ću jednog dana i otkriti ime te osobe. Azem Syla je dao platio novac za moje ubistvo. Pare je dao Agronu Sylejmaniju", rekao je Geci u intervjuu za Koha Ditore.

EULEX je pokrenuo istragu i započeo suđenje po tvrdnjama Nazima Bllace, da je tajna obavještajna služba Kosova (SHIK), po nalogu Sule, organizovala likvidacije političkih protivnika PDK.

Geci tvrdi da je lično, dok je bio poslanik, informisao premijera Thaçija da će Bllaca javno istupiti kako bi priznao da je bio pripadnik SHIK-a i da je učestvovao u kidnapovanjima i ubistvima.

Thaçi se, iznosi Geci, složio sa objavljivanjem Bllacinog DVD-a rekavši -"kako je ko radio, tako će proći".

Geci je naveo da se njegov slučaj desio 2001. godine i da je o tome “odavno obavještena kosovska i policija EULEX-a, ali da snimak izjave nije predat Tužilaštvu”.

U dužem intervjuu Geci kaže da bivši šef štaba UÇK  Sula, sada poslanik u skupštini Kosova, ne može da se "opere" pred porodicom Geci samo putem državnih zakona već će se ići i na kanon Leke Dukagjinija.

Geci traži okupljanje 48 staraca u kuli Rifata Jasharija u Prekazu kod Drenice i da se Sula pred njima zakune da nije umešan u atentat na njega kada su poginuli Bekim Kastrati i Besim Dajaku.