Zamjenik premijera Kosova Hajredin Kuçi izjavio je da će u četvrtak u svom kabinetu primiti šefa pregovaračkog tima Beograda Borislava Stefanovića za koga će biti priređen državni doček, prenijela je danas "Koha ditore".

Štampa u Prištini opširno i na prvim stranama najavljuje posjetu Stefanovića, ističući da će to biti prva posjeta nekog zvaničnika Srbije kosovskim insticujama nakon proglašenja nezavisnosti Kosova.

"Više od tri godine poslije proglašenja nezavisnosti jedan srpski zvaničnik je u posjeti kosovskim državnim institucijama", piše "Koha ditore", dok list "Zëri" navodi da Stefanović "dolazi u Prištinu praznih ruku, i u privatnu posjetu".

"Koha ditore" tvrdi da je Stefanović juče popodne zatražio dozvolu za posjetu i da mu je Kuçi pozitino odgovorio.

"Zamišljeno je da se sastane sa nama i sa opozicijom. Primiću ga u svojoj kancelariji", rekao je za "Koha Ditore" Kuçi, dodajući da je zahtjev Stefanovića da mu se odobri posjeta stigao. "Obećao sam da ću mu pozitivno odgovoriti", dodao je on.

Stefanović neće imati posjete u Skupštini Kosova, navodi list i citira predsjednika skupštine Jakupa Krasniçija da zvaničnik iz Beograda može da se sastane sa vladinim zvaničnicima, ali ne i u skupštini.

“U principu, ne mislim da je, pametno da ima sastanke i u skupštini", rekao je Krasniçi.

List "Zëri" prenosi da Stefanović dolazi sam na Kosovo, privatnim automobilom, bez ikakvog obezbjeđenja i bez pratnje, te da iz njegovog kabineta saznaje da ovo nije zvanična državna posjeta.

Dnevnik piše da su kosovski zvaničnici "u problemu" da li da dočekaju ili da ignorišu posjetu predstavnka srpske vlade.

"Beogradski pelegrino (hodočasnik)", kako piše "Zëri", posjetu državi koju ne priznaje planira da maksimalno iskoristi, pošto je isplanirao da se sastane sa predsjednicom (Atifete) Jahjaga, zamjenikom premijera Kuçijem, sa svojom partnerkom u razgovorima Editom Tahiri, kao i sa predstavnicima srpske nacionalne zajednice.

"To su sastanci u okviru razgovora i smatramo da posjetu ne treba tretirati kao zvaničnu", kazali su listu "Zëri" članovi Stefanovićevog kabineta.

Portparol Edite Tahiri, šefice prištinskog tima u razgovorima sa Beogradom, rekao je da ona nije promjenila stav o posjeti Stefanovića i da i dalje misli da je "prerano" za takav čin.

Spremnost da se sastane sa Stefanovićem ranije je izrazio i zamjenik premijera i ministar lokalne uprave Slobodan Petrović.

Pregovori Beograda i Prištine počeli su 8. marta u Briselu i do sada su održane tri runde razgovora, a dogovora o započetim temama nije bilo.

Nastavak razgovora zakazan je za 17. i 18. maj.