Borislav Stefanović boraviće u četvrtak u posjeti Kosovu. Posjeta organizovana uz saglasnost kosovske Vlade.

Šef pregovaračkog tima Srbije u dijalogu Beograda i Prištine Borislav Stefanović boraviće u četvrtak u posjeti Kosovu, gde će se sastati sa šeficom prištinskog tima Editom Tahiri, liderima kosovskih Albanaca i predstavnicima srpske zajednice na Kosovu na sjeveru i južno od Ibra, a biće gost i na kosovskoj televiziji.

Posjeta, organizovana uz saglasnost kosovske vlade, dio je priprema za četvrtu rundu pregovora dvije delegacije, koja se očekuje kasnije ovog mjeseca.

Uoči odlaska na Kosovo Stefanović je izjavio da je s obzirom na broj problema koji postoje između Beograda i Prištine, dobro da se pregovarači viđaju češće, a ne samo na zvaničnim sastancima u Briselu.

"U tom smislu sam zvao gospođu Tahiri da dođe u Beograd, ali, pošto to ide sporo, odlučio sam da odem ja u Prištinu", kazao je Stefanović.

Ministar za Kosovo Goran Bogdanović ocjenio je da je odlazak Stefanovića u Prištinu gest kojim Srbija pokazuje pragmatičnost i spremnost na kompromis, ali je ponovio da se kompromisi neće praviti u smislu odricanja od Kosova.

Spremnost da se sretnu sa Stefanovićem izrazili su gotovo svi šefovi političkih partija na Kosovu, osim lidera opozicionog pokreta Samoopredjeljenje Albina Kurtija, koji tu posjetu smatra "provokacijom".