Čelnici Republike Kosova predsjednica Atifete Jahjaga i premijer Hashim Thaçi, u pratnji ambasadora SAD-a i Republike Turske obišli su juče radnike na autoputu Vrbnica- Merdare kako bi se na licu mjesta upoznali kako naperduju poslovi na ovoj deonici saobarćajnice.


Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga mnogobrojnim novinarima izjavila je da izgardnja autoputa predstavlja veliko dostignuće za budućnost države računajući i približavanje evrpskoj uniji. Po njenim riječima izgradnja ovakvih modernih autoputeva omogućiće Kosovu da se sa modernom insfatstrukturom priključi Evropi i omogući brzi, kvalitetniji i sigurniji saobraćaj ali i veze između različitih kultura.
 
“Nacionalna saobraćajnica povezuje Drač sa ‘koridorom osam’, sa ostalim evropskim koridorima, ali i povezuje albanske teritorije što je bio san mnogih predhodnih generacija. Mi imamo sreću da izgardimo ovu saobarćajnicu što predstavlja i naš put koji vodi ka Evropi”
 
Premijer Thaçi izarzio je veliko zadovoljstvo za postignute rezultate na izgradnji ove saobarćajnice koja će doprineti bržem i boljem razvoju Republike Kosova.
 
“Radi se na 43. kilometru ovog autoputa veoma važne za infrsatrukturu i razvoj Republike Kosova. Radovi su počeli na 4. sekciji očekujemo da se tokom ove godine krene sa radovima na 5. sekciji. Počeli su radovi i ovdje na granici kako bi se integrisale naše granice što će predstavljati i nacionalnu i put za evroatlenske integracije“, kazao je premijer Thaçi dodavši da se radovi završavaju prije roka i da je on zadovoljan sa izvođačima iz američko-turskog konzorcijuma Behtel-Enka.
 
“Ovaj projekat ide po planu i ide po vrlo  uspješnoj agendi. Zato čestitam svim građanima Kosova na ovom veoma važnom projektu a uskoro počinju radovi i na putu Priština - Skoplje.
 
U sličnom tonu govorio je i američki ambassador na Kosovu Christopher Dell koji nije krio zadovoljstvo onim što je video na terenu.
 
“Mislim da dijela govore više od riječi. Sve se radi kako bi se ispunili standardi na izgardnji ovog autoputa, počvši od dinamike radova koje su prihvatili i sprovode izvođači radova. Ovaj gigantski projekat omogućiće da se zbliže zemlje u regionu što će predstavljati progress za sve narode” – zaključio je amabsador Dell.