Kosovari su plaćali od 3.000 do 5.000 eura za prijavu boravka u nečijem domaćinstvu u centralnoj Srbiji i na taj način dobijali putne isprave sa biometrijskim kodom zahvaljujući kome su mogli bez viza, nesmetano, da putuju širom Evrope. Prema saznanjima beogradskog „Blica”, praksa lažnih prijava boravka nije osobenost samo rubnih opština prema Kosovu, već ovakvih slučajeva ima širom Srbije. U toku je nastavak opsežne akcije policije koja utvrđuje sve detalje i slučajeve ovakvih malverzacija koje su, u jednom trenutku, dovele u pitanje režim vizne liberalizacije.

Službenici Sektora unutrašnje kontrole MUP-a, poslije višemjesečne kontrole, uhapsili su u akciji „Božur” 24 osobe, od kojih su 16 službenici granične policije i Uprave za upravne poslove iz Beograda, Niša, Vranja i drugih gradova južne Srbije. Među uhapšenima su i bivši načelnik izmještene Policijske uprave Priština u Nišu, kao i šef odsjeka za putne isprave u Policijskoj upravi za Beograd.

Oni su se našli iza rešetaka zbog sumnje da su pomagali lažnim azilantima odlazak u zemlje Evropske unije, odnosno za mito od najmanje 100 eura izdavali lažna dokumenta, poput izvoda iz matične knjige rođenih, uvjerenja o državljanstvu i prebivalištu.

Najpoznatiji slučaj o zloupotrebama prilikom izdavanja putnih dokumenata dogodio se prošle godine, kada su u opštini Merošina uhapšena četvorica policajaca, Dragan K. (44), Jovica J. (42), Saša M. (40) i Radivoje R. (45), zbog sumnje da su od decembra 2009. do avgusta 2010. za pedesetak Albanaca sa područja Kosova unosili neistinite podatke na osnovu kojih su oni dobili prijave prebivališta i putne isprave.

Kosovari, pretežno iz prištinske i podujevske opštine, na taj način mogli su sa srpskim biometrijskim pasošem da putuju u zemlje Evropske unije bez viza, jer to nije bilo moguće sa putnim ispravama izdatim na Kosovu.

Pokret socijalista i Udruženje boraca rata iz Prokuplja, organizacija koje su podnijele krivičnu prijavu protiv policajaca zbog zloupotrebe službenih ovlašćenja, tvrdili su da je u tom periodu više od 500 Albanaca podnijelo zahtev za dobijanje stalnog boravka u Merošini, iako nikada nisu živeli u opštinama van Kosova.

Osim slučaja u Merošini, slično se dogodilo i u Smederevskoj Palanci. Marta prošle godine uhapšen je policajac Zvonko M. (41) iz Smederevske Palanke zbog sumnje da je prekoračio službena ovlašćenja i omogućio petorici Albanaca da dobiju putne isprave u ovom gradu.

On je kao njihovo prebivalište prijavio adresu svoje supruge, a potom sam obavio provjeru prebivališta na terenu, iako za to nije bio nadliježan. Takođe, Zvonko M. je garantovao da su neki od tih Albanaca zaposleni na teritoriji Policijske uprave Smederevo. 

On je tada tvrdio da nije zloupotrebio ovlašćenja zbog novca, već da je to učinio iz „prijateljskih razloga”. Prema nezvaničnim informacijama, cijena svakog pasoša iznosila je 1.000 eura.

Postupak dobijanja pasoša traje najduže dva mjeseca. Albanci se odjavljuju iz svojih opština na Kosovu, nakon čega preko posrednika predaju dokumentaciju u policiji i prijavljuju prebivalište u Srbiji. Poslije nekoliko nedjelja, policija provjerava da li te osobe žive na prijavljenim adresama i donosi odluku da li mogu da postanu građani te opštine.

/blic/