Ministarstvo inostranih poslova Kosova formiralo je komisiju koja će zatražiti povraćaj imovine na prostoru bivše Jugoslavije za koju u Prištini smatraju da pripada kosovskim preduzećima, piše list "Koha ditore".

Komisija, u kojoj su i predstavnici Agencije za privatizaciju, tvrdi da je identifikovala imovinu društvenih preduzeća koje se nalaze u zemljama bivše Jugoslavije, i navodi da postoje 172 objekta takve vrste.

List "Koha ditore" piše da se najveći broj kosovske imovine nalazi u centralnoj Srbiji, ukupno 104, zatim u Crnoj Gori 42, Bosni i Hercegovini 15, Hrvatskoj šest, Makedoniji četiri i Sloveniji jedan.

Ministar u Vladi Kosova Artan Behrami je rekao da će o povratku imovine prvo razgovarati sa Crnom Gorom, čije su vlasti, kako je kazao, do sada pokazale najviše konstruktivnosti, a zatim sa svakom zemljom.

"Do sada smo identifikovali fabrike, prodavnice, parcele... koje su pripadale kosovskim kompanijama u periodu bivše Jugoslavije", rekao je on i dodao da je kosovski MIP nadliježan "za politički aspekat".

Profesor Ekonomskog fakulteta na prištinskom univerzitetu Musa Limani je izjavio da plan kosovskih institucija vidi kao veoma tešku misiju, ali da, ipak, treba  pokušati.

"Ne vjerujem da možemo povratiti imovinu, zbog odnosa koji postoje između tih republika prema Kosovu, ali treba pokušati", rekao je on i dodao da bi trebalo "pratiti način na koji su postupili Slovenci i Hrvati".