Poslanici Skupštine Kosova imaju puno privilegija. Primaju oko dvije hiljada eura platu, honorare za svaku sjednicu na kojoj su prisutni, kao i dodatne troškove za učešće u parlamentarnoj komisiji. Na sve ovo ima se dodaje i još jedan poklon iz budžeta Kosova. Svi poslanici koji su po prvi put dio legislative dobijaju po jedan laptop.

Tačnije, sedamdeset i sedam novih poslanika u ovom sazivu Skupštine dobiće po jedan lap top u vrijednosti od 780 eura, koji poreznike košta oko 60 hiljada eura.

Dnevnik Express piše da je to iznos sredstava koje je Skupština odvojila iz budžeta Kosova kako bi kupila ove "igračke" za nove poslanike. Sada se očekuje da se otovri i tender kako bi se kupili ovi laptopovi. A kada završe svoj mandat svaki od poslanika uzima kući svoj laptop.

Sekretar Skupštine, Ismet Krasniqi, je za “Express” rekao da su budžetom za ovu godinu izdvojili sredstva za kupovinu laptpova, za sve nove poslanike. On kaže da se laptopovi definišu kao potrošna sredstva. Eksperti u sferi informatvne tehnologije kažu da za poslanike nisu potrebni skupi laptopovi, jer ni nemaju  neke velike projekte za raditi na njima. Komisija za budžet i finansije, mjesec dana ranije je odobrila izdvajanje 60 hiljada eura za kupovinu laptopova za nove poslanike.
{jcomments on}