Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Thomas Countryman izjavio je da podjela nije, niti će biti tema o kojoj će se razgovarati i dodao da je obema stranama jasno stavljeno do znanja još na početku da o tome neće biti reči tokom dijaloga.

Countryman je Radiju "Slobodna Evropa" rekao da sjever Kosova nije tema podjele teritorije, nije, niti će biti dio ovog dijaloga i to su obe strane znale još prije njegovog početka. Među pitanjima o kojima se može razgovarati je vladavina zakona.

"Ovo je jedino moranje koje međunarodna zajednica dijeli sa Vladom Kosova, uspostavljanje vladavine zakona u dijelu teritorije gdje je vladavina zakona veoma slaba i mislim da o ovome treba da se razgovara u dijalogu, ali odgovornost primenjivanja ostaje međunarodnoj zajednici i Vladi Kosova i mislim da će biti napretka u narednoj godini", rekao je on.

Američki zvaničnik je kazao da dijalog nema za cilj niti je za očekivati da riješi sve teške probleme tokom samo jedinog susreta.

"Mislim da smo svi mi, Priština, Beograd i Brisel na čelu očekivali da će ovo biti usporeni proces koji će rezultirati sitnim sporazumima, sa nadom da će se preći na krupnije i važnije", rekao je on, dodavši da je dijalog od velike važnosti za narod Kosova, bilo to u kratkom, srednjem ili dugoročnom vremenskom periodu.

On je ocenio da ljudi u Prištini koji kritikuju učešće vlade u dijalogu nemaju realan alternativan plan za ispunjavanje ovih ciljeva.

"Bilo bi dobro kada bi Kosovo uspjelo da realizuje svoj suverenitet i članstvo u međunarodnim organizacijama bez pomoći Sjedinjenih Američkih Država, Evropske Unije i međunarodne zajednice u cjelini, ali to nije realnost. Put prema realizaciji ovih ciljeva razvija se u saradnji sa Evropskom unijom i tu je obuhvaćeno i fleksibilno učešće u dijalogu", rekao je zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara.

Govoreći o navodima iz izveštaja Dicka Martyja o trgovini ljudskim organima na Kosovu, on je rekao da su optužbe ozbiljne i da ih na taj način SAD i tretira.

"Postoji potreba da se slučaj istraži od strane EULEX-a kako bi se znalo o događajima koji su se desili prije mnogo godina. Sjedinjene Američke Države su spremne da pruže direktnu podršku u ovoj istrazi. Kosovo, Albanija i Srbija moraju u potpunosti da sarađuju u ovoj istrazi koju će voditi Evropska Unija. Svi su rekli da će sarađivati i mi to i očekujemo od njih", rekao je Countryman.