Srpske paralelne strukture zauzele su objekte opštinskog, kao i suda za prekršaje u Zubin Potoku, a kosovske institucije zatražile su od EULEX-a da reaguje, prenosi Koha Ditore. Predsednik Sudskog vijeća Kosova Enver Peci tokom ove nedjelje je informisao šefa EULEX-a Xsaviera Bo de Marnhaka da su "srpske paralelne strukture zauzele objekte opštinskog suda i suda za prekršaje sa ciljem da u zgradu postave jedinice porodične medicine".

- Prema mojim informacijama promjena svrha ove zgrade je vršena odlukom srpskih paralelnih struktura na Kosovu, ali ni ja a ni Sudski savjet Kosova nismo bili zvanično informisani za ovu odluku, napisano je u pismu koje je predjsednik Sudskog veća Kosova poslao šefu EULEX.

Kako je navedeno, Sudsko vijeće Kosova  je jedini autoritet na Kosovu koji je odgovoran za administraciju i upravljanje sudova na cijeloj teritoriji Kosova.

- Mi smo strogo protiv ilegalne eksproprijacije ove imovine. Ovaj čin je provokativan i predstavlja pokušaj za promjenu činjenica na terenu, ističe se u pismu.

Peci nije htio da komentariše pismo koje je poslao EULEX-u, ali je priznao da nije dobio odgovor na njega.

Kako se navodi, portparoli EULEX-a nisu odgovarali na pitanja, dok je ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Rexhepi naveo da se neće dozvoliti eksproprijacija imovine Kosova.