Svi hrišćani u svijetu slave Uskrs, najveći hrišćanski praznik koji ove godine "pada" na isti dan i po julijanskom i po gregorijanskom kalendaru.

U Vatikanu papa Benedikt XVI držao je tradicionalnu Uskršnju misu i uputio je tradicionalnu poruku Gradu i svijetu - Urbi et orbi.

Na Uskršnjoj misi u ponoć papa Benedikt XVI rekao je da čovječanstvo nije slučajni proizvod evolucije i da je pogrešno vjerovati da su se "u nekom malom uglu kosmosa slučajno razvile neke vrste živih bića sposobne da razmišljaju i da pokušavaju da racionalno protumače stvaranje", kazao je papa.

U Rusiji je patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril u ponoć održao vaskršnju službu u hramu Hrista spasitelja u Moskvi, kojoj su prisustvovali predsednik i premijer Dmitrij Medvedev i Vladimir Putin.

Poglavar Ruske pravoslavne crkve pozvao je sve ljude da pokažu optimizam jer Vaskrs, kako je rekao, simbolizuje trijumf života nad smrću, prenosi agencija Itar-tas.

Uskrs je najveći hrišćanski praznik kojim vjernici slave uskrsnuće Isusa Hrista.

Za Uskrs se jaja boje crvenom bojom i drugim jarkim bojama i poklanjaju prijateljima. Jaje ima simboličko značenje jer se iz njega radja život tj predstavlja obnavljanja prirode i života.