Dragoljub Janković (66), ministar pravde Srbije u vrijeme Slobodna Miloševića i visoki funkcioner JUL-a, juče je saslušan u okviru istrage koje je pokrenulo srpsko Tužilaštvo za ratne zločine povodom organizovanog ubijanja zatvorenika albanske nacionalnosti u zatvoru u Dubravi, saznaje “Blic”.

Janković je juče u prostorijama Specijalnog suda u Beogradu u oviru informativnog razgovora odgovarao na pitanja kako i zašto je izdao naredbu da se srpski zatvorenici, osuđeni za najteža krivična dijela, prebace u zatvor Dubrava 1999. godine, gdje su, kako stoji u istražnim materijalama, vatrenim oružijem pobili oko 90 albanskih zatvorenika, a oko 150 ranili.

- Tokom istrage utvrđeno je da su srpski zatvorenici na albanske pucali iz pištolja i pušaka. Međutim, ubrzo su shvatili da ne bi mogli da “optuže“ NATO, tako da je odlučeno da zatvorenike u ćelijama gađaju iz “zolja“. Oko 90 odsto zatvorenika srpske nacionalnosti, koji su učestvovali u zločinu dobilo je poslije ovog masovnog ubistva od 15 do 20 dana odsustva. Sa ovog odsustva se nikada nisu vratili kako bi odslužili zatvorske kazne - kaže izvor “Blica” upoznat sa istragom.