Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga izjavila je danas da Kosovo i Srbija treba da nađu evropsko rješenje zajedničkih problema, i odbacila mogućnost podjele Kosova.

"Moj je cilj da u okviru mandata koji imam, izvršavam sve zadatke i obaveze na osnovu Ustava Kosova i istovremeno da zaštitim interese građana Kosova za što brži ulazak Kosova u Evropsku uniju, NATO i Ujedinjene nacije", rekla je Jahjagova u intervjuu za "Glas Amerike" na albanskom jeziku.

Predsjednica Kosova je ocjenila da kosovska strana u dijalogu sa Srbijom ima izuzetno proaktivan stav i da je predstavljanje zemlje podignuto na veoma visok nivo imenovanjem zamenice premijera, Edite Tahiri, za šefa tima Kosova.

"Ovaj dijalog treba videti kao normalan proces između dvije zemlje koje su prošle jednu fazu sukoba, koje su imale prošlost i treba da planiraju i budućnost. Proces razgovara je tehnički proces koji se organizuje i vodi u skladu sa željama, voljom i interesima građana dve zemlje", rekla je Jahjagova.

Predsjednica Kosova je dodala da rješenja koja će se iznaći dijalogom, treba da budu evropska, prihvatljiva za građane i institucije dvije zemlje.

"Svako rješenje koje bi bilo u suprotnosti sa voljom građana Kosova ne bi bilo prihvatljivo. Predstavnica (Kosova) u dijalogu ima puni mandat u kompletiranju zadataka i obaveza u skladu sa ustavnim i zakonskim rješenjima", kazala je Jahjagova i dodala da je Kosovo međunarodno priznata država.

Prema njenim riječima, Kosovo je priznato u okviru međunarodno priznatih granica, sa teritorijalnim integritetom i garantovanim suverenitetom, te je pitanje sjevera gdje većinom žive Srbi, unutrašnje pitanje Kosova.