Italija, suočena sa potrebom za velikim budžetskim uštedama, namjerava da povuče sve svoje vojnike sa Kosova i da smanji svoje vojne kontingente u Libanu i u Avganistanu, rekao je danas italijanski ministar odbrane Injacio La Rusa.

Ministar je rekao stranim novinarima u Rimu da je Italija zbog budžetskih zahtjeva primorana da smanji svoje prisustvo u međunarodnim vojnim misijama.

"Na Kosovu smo ispod velikih cifri (vojnika) koje smo imali prije godinu dana, (tamo) imamo 600 ljudi, ali računamo da se svedemo na nulu. Treba da ubrzamo zajedničko okončanje ove misije koju mislimo da možemo smatrati završenom", rekao je La Rusa.

On je podsjetio međutim da se Italija drži principa da će ući i izaći iz neke misije u saglasnosti sa svojim partnerima.

Ministar je rekao da u Libanu, gde je komanda stranih snaga prebačena sa Italije na Španiju, predviđaju da znatno smanje broj vojnika, odnosno na 1.000 ljudi sa sadašnjih 1.800.

La Rusa je rekao da bi smanjenje italijanskog kontingenta moglo biti nadoknađeno pojačanjem španskih snaga ili slanjem vojnika iz drugih zemalja. Italijanski ministar je takođe podsjetio da je predviđeno smanjenje kontingenta u Avganistanu od 2012. godine.

Više od 7.300 vojnika po cijelom svijetu
 
Prema websiteu italijanskog ministarstva odbrane, Italija je sredinom aprila imala više od 7.300 vojnika u vojnim misijama u inostranstvu.