Nagrađivani foto-reporter američkog časopisa Vanity Fair je poginuo, a trojica stranih izvještača su u srijedu ranjena pogotkom iz minobacača u Misurati, javio je izvještač agencije France presse iz bolnice u tom gradu na zapadu Libije.
Poginuo je Tim Hetherington (41), Britanac koji je deset godina bio ratni foto-reporter. Bio je dobitnik Svjetske nagrade za novinsku fotografiju (World Press Photo Award) 2007. godine za snimak američkih vojnika u Avganistanu. Hetheringtonov rad je bio osnova dokumentarnog filma "Restrepo", nominovanog za ovogodišnju nagradu "Oskar".

Hondros je takođe izvještavao iz sukoba na Kosovu, u Angoli, Sijera Leoneu, Libanu, Avganistanu, Kašmiru, na Zapadnoj obali, u Iraku i Liberiji. Za rad u Liberiji bio je nominovan za Pulicerovu nagradu. Fotografi su bili među grupom ljudi koje je zahvatila minobacačka vatra na ulici nedaleko od centra grada koji je u okruženju snaga pukovnika Moamera Gadafija više od sedam nedjelja.

"Bilo je tiho i pokušavali smo da se sklonimo. Onda su pale minobacačke granate i čuli smo eksplozije", izjavio je španski fotograf Gijermo Servera američkoj stanici ABC news.

Porodica ubijenog britanskog fotografa je izdala saopštenje u kojem se kaže da su primili vijest o njegovoj smrti sa velikom tugom i da će on biti zapamćen “po svojim neverovatnim fotografijama i nominaciji za nagradu Američke filmske akademije”.

Minobacačkim napadom u Misurati je u srijedu teže ranjen Amerikanac Kris Hondros (41) iz foto agencije Getty, dok će identitet druge dvojice ranjenih novinara biti naknadno saopšten. Hondorsova novinska kuća je saopštila da se tokom svoje izvrsne karijere “nikada nije plašio da izvještava sa linije fronta u velikim svjetskim konfliktima ” i da u tom smislu Libja nije izuzetak, saopštila je agencija Getty.

Četvorica novinara su bila zajedno kada je nedaleko od njih pala granata na glavnoj ulici Misurate, poprištu najžešćih borbe pobunjenika i snaga lojalnih libijskom vođi Moameru Gadafiju.

Od februara, kada je počeo sukob u Libiji, Komitet za zaštitu novinara je dokumentovao više od 60 napada na predstavnike medija, uključujući dva slučaja sa smrtnim ishodom, više od 33 pritvaranja, dva napada na sjedišta novinskih ekipa, nebrojene slučajeve zaplijene opreme, tri slučaja opstrukcije, ometanje satelitskog prenosa i prekid internet veza.

Polovinom marta je poginuo kamerman TV-stanice Al-Jazeera Hasan Al Džaber, koji je ubijen prilikom zasjede dok se vraćao za Bengazi nakon što je snimio protest opozicije. Takođe libijske vlasti drže u pritvoru dva novinara i dva kamermana ove uticajne katarske televizije i ne žele da oktriju gdje se oni nalaze. Vlasti su, između ostalog, zatvarale i maltretirale, izvodeći ih na lažno strijeljanje, četiri novinara New York Timesa i dopisnika Guardiana.

Najmanje sedam lokalnih novinara, koji su kritički izvještavali o vladinim potezima, se vodi kao nestalo iako postoje čvrste indicije da njih drže snage lojane libijskom diktatoru Moameru Gadafiju.