Hiljade eura iz budžeta Kosova idu na telefone i laptopove, dok je njihov broj u više navrata veći od cijene na tržištu. Kancelarija Predsjedništva Kosova je u utorak (juče) 9900 eura mobilne telefone marke “Nokia”. Interesantno je da je na ovom tenderu Predsjedništva konkurisalo 4 kompanije i sve su konkurisale s istom cijenom od 9900 eura. Ovi troškovi ulaze u kategoriju roba i usluga, koja je treća kategorija po potrošnji budžeta. U sklopu ove kategorije roba i usluga predviđeno je oko 162 miliona eura, dok za kapitalne troškove je planirano 572,5 miliona eura i 383,4 miliona eura za plate i dnevnice.

Za velike troškove u kategoriji roba i usluga budžeta za 2011. godinu, Vlada Kosova je imala kritike od strane Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). Poreska administracija Kosova je ove godine potrošila 2500 eura za 2 laptopa, dok je Opština Mališevo za kupovinu laptopova potrošila 3094 eura,  Ministarstvo Energetike i Rudarstva sada Ministarstvo Ekonomskog razvoja je potrošilo 9983 eura za kupovinu kompjutera i laptopova.

Iako posotoji veliki broj kompanija koje prodaju kompjutere i laptopove, ovo ministarstvo je na otvorenom tenderu imalo samo jednog prijavljenog. I javne službe troše velike sume novca na kupovinu laptopova. Pošta i Telekom Kosova je za ovu svrhu potrošila 2471 euro, Energetska korporacija za kupovinu laptopova ove godine je potrošila 32 hiljade eura. Osim laptopova, različite državne agencije troše novac i na kupovinu mobilnih telefona. Na telefone PTK je ove godine potrošila 1800 eura, 10 telefona je kompaniju "Ibar Lepenac" koštalo ništa manje nego 4300 eura, 2472 eura je Ustavni sud potrošio na telefone.

Lumir Abdixhiku, izvršni direktor Instituta "Riinvest” je za "Zërin” izjavio da jedna od kritika MMF-a je bila da je budžet za ovu godinu mnogo potrošački, osim plata i dnevnica, bila je kategorija roba i usluga. On je rekao da bez obzira na državne potrebe u ovoj kategoriji, planifikovan iznos je veoma veliki.

“U kategoriji roba i usluga Kosovo troši najviše u odnosu na sve zemlje u regionu", kaže Abdixhiku.

Profesor ekonomije, Nagip Skenderi, kaže da će u budućnosti doći do smanjenja budžeta u kategoriji roba i usluga, ali, prema njegovim riječima odvojen iznos za ovu kategoriju i nije veliki.

“Možda će u budućnosti doći do smanjenja u ovoj kategoriji i preusmeri na ostale budžetske linije, pogotovo na kapitalne investicije", nada se Skenderi.
{jcomments on}