Bivši predsjednik Kosova, Fatmir Sejdiu je nazvao neprirodnim dogovor između Hashima Thaçija, Isa Mustafe i Behgjeta Pacollija uz posredovanje američkog ambasadora Christophera Della, kojim je država izašla iz političke krize.

U intervjuu za RTK, Sejdiu je također rekao da Kosovo u bliskoj budućnosti može imati potreba da izvrši još neke ustavne izmjene, ili napravi novi Ustav. Prema riječima Sejdiua, ukoliko bi do toga došlo moralo bi se u taj proces uključiti svi politički faktori koji čine Parlament Kosova, kako bi se na taj način prevazišli svi faktori koji predstavljaju prepreke. 

“Dosadašnja formula koja zahtjeva osnovnu primesu, potrebne izmjene Ustava, je neophodna a ila je neophodna i ranije, kako bi se prevazišle sve nedoumice koje su bile prisutne u dosadašnjem procesu, posebice šta se treba raditi oko pozicije Predsjednika zemlje", rekao je Sejdiu. Bivši šef države predviđa da neće biti daleko dan kada će biti potrebne i druge promjene Ustava, ili cijelog Ustava.

Što se tiče nepravilnosti oko izbora predsjednika, Sejdiu je rekao da je takva ideja prihvatljiva.
 “Sam izbor predsjedndika izborom od strane građana mislim da će biti elemenat veoma važan i kvalitativan, koji će obrisati ili smanjiti sve nedostatke koji su postojali u dosadašnjem pravno-ustavnom sistemu kojis e tiče ovih institucija", rekao je Sejdiu.

Sejdiu je bio predsjednik Kosova od 2006. do 2010. godine. Dao je ostavku na ovo mjesto u septembru prošle godine, nakon što je Ustavni sud Kosova konstatovao da je prekršio Ustav tako što je zadržao i mjesto Predsjednika i mjesto prvog čovjeka LDK-a.