Mistarija za pravosuđe na Kosovu i dalje ostaju politički motivirana ubistva bivših pripadnika OVK-a, političara, predsjedničkih dužnosnika, poslanika, novinara, pripadnika policije i običnih građana.

U svim tim slučajevima, odgovorne institucije nisu "izašle kao pobjednici" i rasvjetlile barem neki od tih slučajeva. Analitičari i stručnjaci kažu da je takva situacija zasjenila pouzdanost u sigurnosne institucije.

"Čini se da kosovske institucije, policije i tužilaštvoa, ali i međunarodne institucije nisu spremne obaviti  svoj posao. Ova situacija je zasjenila i autoritet policije kao i vjerovanje građana, koji stvara osjećaj straha kod običnih ljudi ", kaže analitičar Ramush Tahiri.

Ubistva su početi nakon rata, a na njih još nema odgovora. Iako je kosovska policija gotovo svaki mjesec  nagrađena priznanjem za svoj rad, saznanje o istragama u vezi ubistava ostaje gdje je bilo.

Zvaničnici istraga ne daju za shodno da obavjeste građane Kosova da li su istrage nastavljene ili ne!

Dok su dužnosnici EULEX-a potvrdili da se na nekim slučajevima vodi istraga, iako ne izlaze sa konkretnim podacima.

Nuredin Ibishi, nekad član policije, kaže da je prijenos ovlasti sa UNMIK policije na lokalnu policiju i sada i na EULEX je usprilo rad na predmetima.

"Drugi problem je nedostatak kompetencija pravosudne policije, koji su se morali nositi direktno sa ovim pitanjima. U međuvremenu, sada nakon prijenosa ovlasti s UNMIK-a na EULEX-a nemoguće  je "hraniti" se slučajevima, razmjena informacija i njihovo obogaćivanje od strane službenika policije u Kosovu. Sama policija mora napraviti reforme po tom pitanju", kaže Ibishi.

Zagonetka za policiju su i dva napada na pokojnog bivšeg predsjednika Ibrahima Rugovu.