Diskriminacija Roma, porast ksenofobije i rasizma, islamofobija, ugrožavanje slobode medija i bezbjednosti novinara, kao i položaj žena i u 2010. su bili razlog za zabrinutost, ocjenio je komesar za ljudska prava Savjeta Evrope Thomas Hammarberg.

Romi su diskriminisani i društveno marginalizovani u mnogim zemljama Evrope i tokom prošle godine "veoma malo je učinjeno za poboljšanje njihovih životnih uslova, pristupa obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti i zapošljenju", ocjenio je Hammarberg u izvještaju koji je danas predstavio Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope (PSSE).

On je kao primjer rijetkog pozitivnog odnosa prema Romima naveo Sloveniju.

Komesar SE je 2010. godine posjetio i Kosovo, gdje je utvrdio da je položaj prisilno vraćenih Roma nepromjenjen - Romi žive u istom prinudnom smještaju već 10 godina i pozvao međunarodnu zajednicu da im obezbjedi "novi i bezbjedan smještaj", a evropske vlasti da obustave prinudno vraćanje Roma na Kosovo.

Tokom 2010. Hammarberg je bio i u BiH i Hrvatskoj gdje postoji problem raseljenih lica poslije ratova 1990-tih godina.

Komesar je tokom posjete BiH krajem novembra 2010. ukazao da je neprihvatljivo da u 130 kolektivnih centara širom te zemlje i dalje živi više od 7.000 ljudi u veoma lošim uslovima. Kritikovao je i vlasti BiH jer nisu ništa učinile za poboljšanje položaja Roma -za poboljšanje njihovog pristupa obrazovanju i zapošljenju, naročito romskih porodica, nasilno raseljenih sa Kosova.

Hammarberg je pozdravio napore vlasti Hrvatske da riješe pitanja vezana za ljudska prava, proistekla iz rata 1991-95, naročito pitanja raseljenih i ohrabrio ih da nastave istragu ratnih zločina.

On je kao izvor ozbiljne zabrinutosti u izvještaju za 2010. naveo jačanje ksenofobije i rasizma u Evropi, koji su, prema njegovom mišljenju, "našli plodno tlo u nesigurnosti stvorenoj ekonomskom krizom".

Hammarberg je izrazio zabrinutost i zbog položaja LGBT osoba u nekim zemljama gdje su oni i dalje na meti mržnje i nasilja, kao i zabrinutost zbog položaja žena koje su i dalje izložene nasilju u porodici, diskriminaciji na tržištu rada, slaboj zastupljenosti u politici.
 
Dio te "sumorne slike" Evrope u 2010. bila je i islamofobija, ocjenio je komesar za ljudska prava i upozorio da evropski lideri nisu uspjeli da "ukažu da su muslimani integralni dio multikulturalnosti Evrope, kao i da su vjekovima doprinosili evropskom razvoju".

Ksenofobične tendencije, prema njegovim riječima, uticale su i na odnos prema migrantima, uključujući i prihvat izbjeglica i azilanata.

"Potrebna nam je nova zajednička evropska politika o migraciji i azilantima", poručio je Hammarberg i založio se za čvršću saradnju EU i SE da bi se osiguralo da politika EU bude u skladu sa standardima ljudskih prava.

On je ukazao da su sloboda informisanja i izražavanja ozbiljno ugroženi u nekoliko evropskih zemalja, poput Rusije i Azerbejdžana, gdje ima teških pretnji i napada na novinare. "U Rusiji su snage koje su očigledno želele da ih ućutkaju, napale nekoliko novinara, od kojih su neke i ubile", podsjetio je Hammarberg.