Za Evropsku uniju podjela Kosova nije predmet razgovora, rekao je visoki zvaničnik EU Miroslav Lajčak. Lajčak je u raspravi u Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta stavio do znanja da podjela Kosova nije predmet razgovora za Evropsku uniju.

On je time odgovorio na pitanje poslanika EP zašto se na dnevni red dijaloga Priština-Beograd ne stavi i podjela Kosova ako je, recimo, o takvoj nagodbi moguće raspravljati u sporu izraelske i palestinske strane, prenose mediji.

Lajčak je izjavio da će do 24. aprila, biti održana nova runda dijaloga Priština-Beograd čiji je cilj da se prvenstveno kroz rješavanje pitanja za obične ljude ostvari napredak ka Uniji za obe strane.

Govoreći o istazi o trgovini organima, evropski zvaničnik je istakao da je EULEX na Kosovu pokrenuo istragu o zločinima i trgovini ljudskim organima, na temelju izvještaja Dicka Martyja usvojenog u Savjetu Evrope, kao i da je "u više navrata  EULEX razgovarao s Martyjem i nekim svjedocima".

Izvršni direktor nezvanične diplomatske službe EU je naglasio da su za EULEX obezbjeđeni sredstva, ljudstvo i specijalna jedinica za zaštitu svjedoka za istragu o tim zločinima.