Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga izjavila je da je odlučna da ojača spoljnu politiku radi povećanja broja zemalja koje priznaju nezavisnost Kosova i stvaranja uslova za učlanjenje u Ujedinjene nacije i druge međunarodne organizacije.

Poslije sastanka sa ministrom inostranih poslova, Enverom Hoxhajem koji joj je predao strategiju lobiranja za priznanje nezavisnosti Kosova, Jahjaga je rekla da želi da u saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova ojača spoljnu politiku, prenose mediji.
 
"Taj dokument uz koordinaciju sa Ministarstvom spoljnih poslova će mi pomoći, posebno u vrijeme kada se nalazimo pred izazovima", rekla je Jahjaga.
 
Ona je ocjenila da je proglašenje nezavisnosti proizvelo mir i stabilnost u regionu, kao i da je interes Kosova učlanjenje u Evropsku uniju i NATO. Predsjednica je izrazila uvjerenje da će povećanje broja priznanja omogućiti Kosovu da postane član Ujedinjenih nacija i drugih međunarodnih organizacija.

Hoxhaj je rekao da je strategija lobiranja za nezavisnost podjeljena u tri poglavlja u kojima se pored ostalog predviđaju konkretne mjere za reafirmaciju procesa priznanja države Kosovo.
 
"Radi se konkretnom planu djelovanja koji predviđa posjete inostranstvu zvaničnika Kosova, predsjednice, premijera, predsjednika Skupštine, poslanika, predstavnika opozicionih partija i civilnog društva i njihovo učešće na međunarodnim forumima i konferencijama, sa ciljem da Kosovo ima što više priznanja nezavisnosti", rekao je Hoxhaj.

Prema Ustavu Kosova predsjednik je nosilac spoljne politike.