Pretpretresni sudija EULEX-a u Okružnom sudu u Prištini Horst Proetel potvrdio je optužnicu protiv troje Srba, braće Slobodana i Srećka Martinovića i Svetlane Stojanović, zbog zločina u Novom Brdu.

Pretpretresni sudija EULEX-a u Okružnom sudu u Prištini Horst Proetel potvrdio je optužnicu protiv troje kosovskih Srba iz Novog Brda, nakon tri puta odlaganja sjednice, saopštio je advokat optuženih.

Optužnica protiv braće Slobodana i Srećka Martinovića i Svetlane Stojanović podignuta je u decembru prošle godine, zbog sumnje da su tokom sukoba na Kosovu počinli krivično dijelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Kako je navedeno u optužnici koju je tada podnijela specijalni tužilac za ratne zločine Merita Bina Rugova, oni su optuženi za teške povrijede tjelesnog integriteta i zdravlja dvojice kosovskih Albanaca iz Novog Brda.

Advokat optuženih Dejan Vasić rekao je medijima da će odbrana na predstojećem suđenju dokazati neosnovanost tvrdnji iznetih u optužnici.

Troje kosovskih Srba iz mjesta Bostane kod Novog Brda optuženi su zbog sumnje da su počinili krivično dijelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva na Kosovu  1999. godine. Istraga protiv osumnjičenih pokrenuta je u oktobru 2009. godine.