Pokret „Samoopredjeljenje“ oštro kritikuje odlazak nekoliko ministara kosovske Vlade u okviru službenog putovanja u skijaškom centru Bansko u Bugarskoj, gdje će za četiri dana uz usku koordinaciju sa međunarodnim partnerima raditi na izradi plana privrednog spašavanja Kosova.

Putem saopštenja za medije „Samoopredjeljenje“ kaže da putovanje u Bugarskoj jasno pokazuje da je Vlada na čelu sa Hashimom Thaçijem izabrana u Skupštini Kosova bez svog programa i bez jasnog dnevnog reda za ekonomski razvoj.

„Svakodnevno ad hoc funkcionisanje, kada se odluke donose na osnovu dnevnih okolnosti, a ne na bazi strateškog plana doveli su Kosovo do privrednog kolapsa. To znači da su kapitalne odluke, kao što su privatizacija PTK-a, izgradnja autoputa, usvajanje budžeta za 2011. godinu, kao i ostale odluke donošene bez plana i dnevnog reda za privredni razvoj“, navodi se u pomenutom saopštenju.

Prema pokretu „ Samoopredjeljenje“  vijest o odlasku u Bugarskoj je plasirana kako bi još jednom bila data nada građanima da ova politička struktura  može rješiti velike ekonomske probleme, naglasivši da oni koji nisu mogli ništa da učine za privredu Kosova za 30 mjeseci „teško da to mogu učiniti za četiri dana skijanja“.