Ministar Finansija Bedri Hamza je priznao da plate nisu isplaćene sa povećanjem od 50 posto kako su očekivali radnici koji se isplaćuju iz Konsolidovanog budžeta Kosova. Ali on čvrsto stoji pri svom stavu da kako je odlučeno i obećano 6. januara ove godine od strane Vlade Kosova tako su i plate isplaćene.

Prema njegovim riječima, radnici su potpisali plate sa povećanjem, ali s tim što je povećanje obračunato na osnovicu plate a ne na druge mjesečne beneficije.

"Rekao sam i ranije, nije bilo povećanja plata na osnovu beneficija, nego na osnovicu, i zbog toga je velika razlika u ciframa na bankovnim računima", rekao je ministar Hamza.

On je rekao da se i plate kod profesora mnogo razlikuju.

"Neko od njih može predavati u srednjoš školi, dok njegov kolega na fakultetu i njihove beneficije se razlikuju kao i njihova primanja", nastavio je Hamza i dodao da je povećanje obračunato na osnovicu gdje se ne obračunava niti staž niti druge beneficije koje imaju nastavnici, zdravstveni radnici i ostali.

On je dodao da Minsitarstvo Finasija ne obračunava plate već to radi Ministarstvo javnih administracija.
"Nama dolaze gotove liste odobrene od strane Ministarstva Administarcija, mi samo gledamo broj radnika i dajemo dozvolu za isplatu", potvrdio je Hamza.

Ministar je pokušao da objasni situaciju oko povećanja plata nastalu nakon reagovanja radnika da su prevareni od strane Vlade Kosova povodom obećanog povećanja od 50 posto.

“Moja supruga je medicinska sestra, plata joj je povećana na preko 200 eura, bez računanja onih 44. Radnici su pogrešno shvatili, oni su računali povećanje na cjelu platu koju dobijaju mjesečno", pojasnio je Hamza.

Prije nekoliko dana radnici u obrazovanju su reagovali da su primili po 30 eura manje. Oni su reagovali da niko od njih nije dobio povećanje plate onako kako je obećano od strane izvršnog šefa Hashima Thaçija, koji je i tokom izborne kampanje rekao da ćes e plate za sve radnike koji se isplaćuju iz budžeta Kosova povećati za 50 posto.

Ali dosada Vlada nije dala detalje da će se plate povećati na osnovu povećanih plata iz 2008. godine, veća samo da će povećanje biti za 50 posto.