Nazmi Berisha, penzioner iz prištine u januaru ove godine je u novinama pročitao javno obavještenje Ministarstva Finasija da će se penzionerima povećati penzije i da će povećanja dobiti retroaktivno od ovog mjeseca. Tri mejseca kasnije, penzinerima niti je povećana penzija niti je došlo do bilo kakvog retroaktivnog isplaćivanja.

“Ne shvatam šta se dešava. Bila je to javna izjava da će se povećati penzije od strane Ministarstva Finasija i takvo nešto se još nije dogodilo. Neznam dokle će trajati ova neodgovronost institucija nad najsiromašnijom populacijom na Kosovu", rekao je on. Ministarstvo Finansija je ustvari 21. januara 2011. godine izdalo saopštenje za medije, gdje stoji da će se penzije povećati.

U ovom izvještaju, koji se još može naći na web stranici Ministarstva Finansija, dalje stoji da će počevši od mjeseca januara 2011. penzioneri dobiti penzije retroaktivno.

“Ovo povećanje je učinjeno s razlogom poboljšanja stanja ove kategorije stanovništva. Tokom 2010. godine intenzivno se radilo na progresivnoj izradi zakona i regulisanja statusa penzionera, što ujedno predstavlja dobitak za ovu kategoriju.

Ali Shabani, penžioner, kaže da sa više od 30 godina radnog iskustva, sada prima samo 80 eura penzije, kojom je veoma teško da podmiri samo troškove lijekova.

“Ova sredstva nisu dovoljna niti za lijekove. Ostavio sam zdravlje radeći na veoma zahtjevno radnom mjestu, a sada penzijom ne mogu podmiriti niti troškove lijekova", kaže Shabani.

Prema njegovim riječima, dok je visina penzije još ista cijene različitih artikala su drastično porasle i sa 80 eura je nemoguće živeti i pola mjeseca.

“S ovom penzijom jedva doguram i do 15. u mjesecu", nastavlja Shabani.

Fatmir Fehmiu, predsjednik nezavisnih sindikata penzionera i invalida rada, kaže da je stanje penzionera katastrofalno i da je to teško kršenje  prava čovjeka u socilanoj i ekonomskoj sferi.

Prema riječima Fehmiua, ukoliko ne dođe do realizacije zahtjeva penzinera, on upozorava da će doći do organizovanja protesta i da će se obratiti kompetentnom sudu.

List “Zëri” je povodom ovoga slučaja u ponedjeljak uporno pokušavala da kontaktira i zvaničnike Ministarstva Finansija, ali to se nije dogodilo zbog toga što se nisu niti javljali na telefon.

S druge strane, Ministar rada i socijalnu politiku, Nenad Rašić kaže da je povećanje penzija predviđeno početkom godine.

Kako kaže o ovakvom povećanju bilo je govora i sa Međunarodnim monetarnim fondom i Svjetskom bankom.

Dalje nastavlja da će se povećanje desiti, ali Zakon o penzionerima još nije usvojen od strane Parlamenta i ovo je kočnica zbog čega se to nije dogodilo.

“Zakon je gotov i kada se usvoji od strane Parlamenta penzije će se povećati. Zbog institucionalne krize nismo bili u mogućnosti da ga usvojimo do sada", kazao je Rašić.

Ministar Nenad Rašić je rekao da je predviđeno da se penzije za one koji su radili povećaju sa 80 eura, kolike su sada, na više od 100 eura, dok oni koji primaju 45 eura da im se poveća za 10-15 posto.
{jcomments on}