Premijer Kosova u ostavci Hashim Thaçi izjavio je danas da će ostati na mjestu premijera Kosova zbog toga što ga na to obavezuje volja građana i da će predsjednik Kosova biti osoba koja je dobila podršku na izborima.


Dobio sam puno povjerenje građana, imam ugovor sa građanima za naredne četiri godine. Neću prekršiti taj ugovor i ispuniću njihova očekivanja, izjavio je Thaçi poslije potpisivanja sporazuma sa Evropskom komisijom o finansijskim ulaganjima.

Thaçi je rekao da će uskoro početi zvanične razgovore sa potencijalnim partnerima za formiranje nove Vlade Kosova i sa predstavnicima političkih partija koje se zalažu za, kako je rekao, "konsolidaciju i izgradnju kosovske države". 

Thaçi nije precizirao kada bi pregovori sa Beogradom mogli da počnu, ali je istakao da je formiranje novih institucija preduslov za taj dijalog.

"Nastavićemo da gradimo dobre odnose sa svim našim komšijama, uključujući i Srbiju, zarad bolje budućnosti, stabilnosti, mira, zajedničke saradnje, ispunavanja standarda i evropskih integracija", rekao je Thaçi. Formiraćemo institucije i izvršiti obaveze koje imamo prema građanima da bismo završili poglavlje sukoba i nerazumijevanja između Kosova i Srbije, dodao je on.

Thaçi je izrazio uvjerenje da će budući odnosi Kosova i Srbije biti dobrosusjedski i da se otvora novo poglavlje saradnje i evroatlanskih integracija.