EU se protivi formiranju bilo kakvog posebnog mehanizma za istragu navoda iz izvještaja Dicka Martyja o trgovini ljudskim organima na Kosovu i umješanost bivših lidera UÇK u to, ističući da time treba da se bavi EULEX.


Napominjući da su kontakti sa Martyem već počeli, list Koha ditore prenosi ocjenu da EULEX ima kapacitet i mogućnosti da istraži optužbe.

"Istraga je sada počela, a mi smo pozvali gospodina Martyja da sarađuje sa misijom. Kontakti sa gospodinom Martyjem su počeli", rekao je jedan funkcioner EU ne želevši da bude imenovan".

Prema istom izvoru Savjet Evrope i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Catherine Ashton ubjeđeni su da EULEX ima kapaciteta, ali se ne isključuje mogućnost da se u slučaju potrebe uputi još više istražitelja u sastav EULEX-a.

List navodi da je prvo predsjednik Srbije Boris Tadić a zatim i izvjestilac Savjeta Evrope Dick Marty izrazio sumnje u mogućnosti EULEX-a da istraži zločine o kojima je Marty nedavno izvjestio Parlamentarnu skupštinu Savjeta Evrope.

Funkcioneri Savjeta Evrope, dodaje list, insistiraju da se zvanično odgovori na sumnje srpskog predsjednika ali i izvjestioca Martyja u profesionalnu spremnost EULEX-a.