Vršilac dužnosti predsjednika Kosova Jakup Krasniçi najvjerovatnije će predsjedniku Demokratske partije Kosova (PDK) Hashimu Thaçiju povjeriti mandat za sastav nove vlade, prenosi Ekspres.


List prenosi da će Krasniçi dati Thaçiju mandat za sastav nove vlade odmah po potvrđivanju izbornih rezultata, ali dodaje da formiranje vladajuće koalicije neće ići lako.

Vladajuću koaliciju će najverovatnije činiti Demokratska partija Kosova, Alijansa Novo Kosovo i zajednice, ali ovakva vlada ne bi imala podršku međunarodne zajednice i ne bi bila stabilna.

Izvor Ekspresa ističe da, sa druge strane, Thaçi ne namjerava predugo da čeka Alijansu za budućnost Kosova, da odluči da li će da se pridruže vlasti. Ekspres predviđa da će međunarodni zvaničnici imati odlučujuću ulogu u ohrabrivanju stranaka da postanu dio nove vlade Kosova.

Thaçi je naglasio da PDK ne pretendira da zauzme tri glavna mjesta u novim institucijama zemlje, ali je rekao da predsjednik države ne može biti neko ko nije prošao izborni proces, osvrćući se na izjave nekih medija da će predjednik Kosova biti Veton Surroi.

S druge strane, Thaçi se nije izvinuo onima kojima je obećao povećanje plata. On je naglasio da će se ovo povećanje ostvariti onako kako je donesena odluka od strane Vlade, međutim po njegovim riječima za ovo kašnjenje je kriv predugačak izborni proces.