Nastavno osoblje je prvo koje je otpočelo bojkot protiv odluke o nepovećanju plata od strane Vlade Kosova. Nekoliko škola u Prištini su obavjestile da se redovna nastava ne odvija, i postoje informacije da će ovaj korak propratiti ubrzo i većina škola na Kosovu.


Nastavno osoblje je neraspoloženo, jer prošlo je godinu dana od kako su im obećane povišice. Posljednji slučaj je najteži, jer je odluka donešena od strane Vlade Kosova, da bi se poništila posljednjeg dana.

S druge strane sindikalci nisu za štrajk. Oni su se danas pojavili pred medije i izrazili svoje nezadovoljstvo, ali sa nadom da će se realizirati obećano od strane Vlade. Isto kao i Vlada i oni čekaju odobrenje budžeta.

Predsjednik Unije nezavisnih sindikata Kosova, Haxhi Arrifi, je rekao da su donijeli odluku o poštovanju zahtjeva Vlade da se sačeka dok se ne odobri budžet, kako bi se kasnije realizovala odluka o povećanju plata.

"Sindikalci žele da prate put dijaloga, i nikako se ne žure u preduzimanju koraka, protestom ili štrajkom", rekao je on.

Prema riječima Arifija, radnici su odlučni da ne potpišu nove platne liste sem onih sa povećanjem i da ukoliko se ovo ne realizira oni će se obratiti međunarodnom faktoru, kako bi ih obavjestili o početku protesta i štrajka radnika.