Učenici gimnazije  “Sami Frasheri” u Prištini danas su se vratili svojim kućama. Naišli su na zatvorena vrata škole. Njihovi nastavnici su ušli u štrajk, zbog toga što niti jučer niti danas nisu primili plate sa povećanjem koje im je obećano od strane premijera Kosova, Hashima Thaçija.

Vijesti za početak štrajka u ovoj školi je također za Koha.net potvrdio Ali Shabani, predsjednik Udruženog sindikata škola na Kosovu, najvećeg sindikata na našim prostorima. On je najavio konferenciju za novinare u 10 časova.

Premijer u ostavci, Hashim Thaçi, tokom predizborne kampanje je obećao povećanje plata za državne službenike, radnike preduniverzitetskog obrazovanja, kao i zdravstvu za 50 posto. Ovo povećanje su trebali uzimati sa svojim januarskim isplatama.

Ali jučer, zamjenik ministra Ekonomije i finansija, Bedri Hamza, saopštio je da će plate biti one koje su dosad bile prije povećanja koje je obećano, a s povećanjem će primiti kada bude usvojen budžet od strane novonastalog Parlamenta Kosova.

Međunarodni monetarni fond je s druge strane upozorio da, kada se daju obećanja o povećanju, to se čini kršenjem sporazuma između Vlade Kosova i njega, kao što se dogodilo od strane premijera i da to neće proći bez posljedica.

/ Koha /