Pregovori Prištine i Beograda o Kosovu mogli bi da počnu u martu, a kao šef medijatorskog tima EU pominje se Robert Cooper.


Robert Cooper se navodi  kao šef tima medijatora EU, a pominje se saradnik kao visoke predstavnice EU Catherine Ashton.

Evropa požuruje lidere u Prištini da što prije postignu dogovor o formiranju nove vlade kako bi dijalog sa Beogradom mogao da počne već početkom marta, navode izvori pozivajući se na diplomatske izvore u Briselu.

Kabinet Catherine Ashton već je načelno delegirao svog predstavnika, odnosno medijatora koji će za pregovaračkim stolom sjedeti na mjestu predviđenom za EU.

Za sada se još razmatra format učešća Washingtona u predstojećem dijalogu, a u ovom trenutku je najrealnija opcija po kojoj će predstavnik State departamenta biti uključen kroz davanje ekspertize i savjeta timu Kosova.

Dijalog Prištine i Beograda biće vođen u Briselu, a teme koje će ga otvoriti biće najverovatnije avio-sabraćaj, telekomunikacije, katastar i, možda, pitanje nestalih.

U izvještaju generalnog sekretara UN Ban Ki Moona navodi se da Priština i Beograd o nestalima već razgovaraju uz posrijedovanje UNMIK-a.

Izvori navode i da do sada nije bilo kontakta između Brisela i Moskve o eventualnom uključivanju Rusije u proces dijaloga.

Takođe, nije isključeno ni da će pregovorima prisustvovati i predstavnik UN.