(DOPUNJENO) Na kraju svega, ipak neće biti povećanja plata, kako je prvobitno obećano od strane vlade Kosova u ostavci.


Zamjenik ministra Ekonomije i Finansija, Bedri Hamza, rekao je da razlog nesprovođenja odluke Vlade jeste zbog toga što su se izbori odužili.

Ali prema saopštenju za medije od strane Vlade Kosova, odluka Vlade je odluka koja že se sprovesti poslije formiranja parlamenta i odobravanja budžeta od strane poslanika.
Iako su potpisane platne liste radnika sa povećanjem, premijer u ostavci ne može sprovesti ovu odluku zbog međunarodnih pritisaka. Predsjednik sindikata za javnu upravu, Ndue Kalaj, najavio je da premijer u ostavci, Hashim Thaçi ima problema o provedbi odluke o povećanju plata.

"Prošloga petka premijer je pozvao sve predstavnike sindikata, i obavijestio nas je da postoje problemi u provedbi ove odluke. On je obećao da ne odustaje od odluke, ali strahuje da je ova odluka donesena u vrijeme kada je bio premijer u ostavci i da njegova vlada u ostavci ima problema u sprovedbi ove odluke", rekao on.

Šef uprave radnika u adminsitraciji je dodao da je premijer spomenuo i preporuke Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke o nepovećanju plata.

Kalaj je izjavio da je premijer zatražio od njih da objasne radnicima ovo stanje.

"Iznenađeni smo odlukom premijera ukoliko ne dozvoli povećanje plata, pošto su radnici potpisali platne liste sa povećanjem", nastavio je Kalaj, međutim prema njegovim riječima, sindikalci su zahtjevali da za mjesec januar dobiju plate na osnovu potpisane odluke o povećanju, a da se za sljedeće mjesece pregovara.

"Premijer je obećao da će dobiti plate sa povećanjem retroaktivno, u momentu kada se formira nova vlada i kada se odobri budžet", obrazložio je dalje Kalaj.

Predsjednik sindikata je rekao da ako oni ne dobiju povećanje plata kao što je obećano, tražiće odgovornost od premijera.

"Ovo je igra s osjećajima radnika", rekao je Kalaj.

Ali Shabani, predsjednik Sindikata prosvjetnih radnika, ne zna ništa sem da su platne liste s povećanim platama potpisane od strane radnika.

"Platne liste su potpisane, i očekujemo da ćemo dobiti plate", rekao je on, nadajući se sprovođenju donijete odluke.

Valbona Kamberi, šef sindikata radnika Policije, rekla je da radnici u policiji obično na kraju mjeseca primaju plate, ali sada to nije bilo kao i uvijek.

"Novčana sredstva za plate radnika nisu niti danas puštena, ali i dalje očekujemo od vlade u ostavci da li će pustiti plate sa povećanjima ili ne", rekla je ona.

Šutnja koja se osjeća u vazduhu vezana za plate, prema njenim riječima nada se da će se prekinuti s realizacijom sprovođenja odluke od strane premijera u ostavci.

S druge strane jedan dužnosnik Ministarstva Ekonomije i Finansija, je izjavio da postoje tendencije o puštanju plata sa povećanjima, ali je naglasio, da ovo direktno zavisi od premijera Kosova u ostavci.

"Da li će se pustiti plate sa povećanjima ili ne, sve zavisi od premijera Kosova", rekao je on, želeći da ostane anoniman.

/zëri/