Nemiri u Egiptu i dalje privlače veliku pažnju britanske štampe. Svi listovi analizuju tešku dilemu sa kojom se suočava Washington - kako pomiriti podršku demokratskim procesima sa potrebom da se očuva stabilnost u vrlo osjetljivom bliskoistočnom regionu.


The Financial Times (FT) u utorak piše da demokratija u Egipat sasvim sigurno neće doći na američkim tenkovima, kao što je to bio slučaj u Iraku. Štaviše, u Kairu je američko oružje uglavnom upereno u demonstrante, pošto Mubarakova vlada svake godine od Washingtona dobija vojnu pomoć vrijednu milijardu dolara.

Prošlogodišnja anketa jednog uglednog američkog instituta pokazala je da svega 17 posto Egipćana ima povoljno mišljenje o Amerikancima, a čak 82 posto nepovoljno, što je najgori rejting u svim anketiranim zemljama.

Iz toga se može zaključiti da bi demokratski Egipat mogao da bude neprijateljski nastrojen prema SAD-u. Sa druge starne, dodaje FT, američka razmišljanja o Egiptu obojena su sjećanjima na iransku revoluciju.

Liberali na Zapadu pozdravili su svrgavanje šaha 1979. godine, ali su se prerano radovali, zamjena je bila gora, a jedini režim koji bi danas bezrezervno pozdravio Mubarakov pad je iranski.

Ustanak u Egiptu je nesumnjivo opasan trenutak, ali to je i događaj pun nade, kakvog u arapskom svijetu nije bilo u proteklih mnogo decenija, zaključuje FT.

Zbivanja u Egiptu sa velikom zabrinutošću prati i Izrael, piše u The Guardianu, na kocki je strateški mirovni ugovor sa najvećom arapskom zemljom, nekadašnjim ljutim izraelskim neprijateljem.

Izraelski analitičari, stratezi i bivši šefovi obavještajnih službi strahuju da bi nova vlada u Kairu, po pritiskom građana, mogla da poništi ugovor potpisan prije tri decenije, koji je Izraelu omogućio da smanji izdatke za odbranu, uz očuvanje sigurnosti na svojoj, dugoj južnoj granici.

Zauzvrat, Egiptu je vraćen Sinaj, jevrejska naselja su uništena, a egipatska vlada dobija velikodušnu finansijsku i vojnu pomoć od SAD-a.

Izrael, napominje Guardian, održava tijesne, ali diskretne veze sa egipatskom obavještajnom službom i njenim šefom, generalom Omarom Sulejmanom, koji je upravo imenovan za zamjenika Hosnija Mubaraka.