Kraj izbornog pocesa otvara novo poglavlje u traženju političke formule radi formiranja novih institucija Kosova. U pregovorima o formiranju kosovskih vlasti izdvojla su se imena četiri kandidata.

Tako se, među kandidatima za predsjednika Kosova pominju Edita Tahiri, Blerim Shala, Agim Çeku i Veton Surroi.

Pozivajući se na međunarodne izvore, Koha ditore prenosi da slabljenje pozicije Hashima Thaçija, koji važi za najozbiljnijeg kandidata za mandatara nove vlade, podrazumjeva širenje vladajuće koalicije.

Kao prva opcija za predsjednika Kosova pominje se Edita Tahiri, uz konstatciju da bi "njen izbor u ovom trenutku, ni malo lakom za Kosovo, bio dobro rešenje".

Prednost žene predsjednika otvoreno iznose i međunarodni zvaničnici, a prije svih šef Međunarodne civilne kancelarije Pither Feith.
Druga opcija koja se pominje je prvi potpredsjednik Alijanse za budućnost Kosova Blerim Shala, za koju, kako se kaže, sada postoji uzdržanost unutar same njegove partije.
 
Treća opcija je sadašnji predsjednik kosovskih socijaldemokrata i bivši komandant Kosovskog zaštitnog korpusa Agim Çeku koji se doživljava kao "simbol jedinstva Kosova, čuvar republičkog Ustava”.

U međunarodnim krugovima se za budućeg predsjednika Kosova ozbiljno pominje ime Vetona Surroia, sadašnjeg predsjednika Kluba za spoljnu politiku i aktivnog učesnika gotovo svih velikih političkih procesa na Kosovu i oko njega još od devedestih godina prošlog vijeka.
 
Behgjet Pacolli iz Alijanse za novo Kosovo, kažu međunrodni izvori, "neprihvatljiva je opcija i Thaçi to zna". Pacolli je izjavio da će ukoliko ne bude predsjednik njegova partija biti u opoziciji.