Današnje izdanje Koha ditore prenosi, na osnovu tajnog izvještaja američke obavještajne službe KFOR-a iz 2004, da u PDK riječ predsjednika stranke Hashima Thaçija je je posljednja, ali da pravi uticaj ima Xhavit Haliti.


KFOR se u tim saznanjima oslanjao na podatke dobijene od Demokratskog saveza Kosova (LDK), a naveo je kako međusobno funkcionišu Hashim Thaçi i jedan od vođa bivše UÇK Xhavit Haliti.

"Haliti se ne usuđuje da omalovažava Thaçija, jer ovaj mnogo zna o njemu i Haliti to zna. Thaçi ima informacije o Halitiju iz vremena kada je bio vođa UÇK i kada je dobijao sve informacije. Ukoliko Thaçi uperi prstom u Halitija, Haliti zna da neće moći da se odbrani ", kaže se u tajnom izvještaju, koji prenosi "Koha ditore".

U tom izvještaju se opisuje i način na koji je rukovodstvo PDK uspjelo da se kamuflira pred javnošću u raznim situacijama.

"Haliti i Thaçi su pokušali da ne pokazuju bliske odnose naročito u javnosti. Oni se privatno sastaju i vrlo su bliski. LDK vjeruje da je trenutno Xhavit Haliti najopasniji za razvoj Kosova. U PDK Hashim Thaçi je najjači, o čemu nema sumnje. U raspravama Thaçi ima posljednju riječ, ali je Haliti onaj koji se bavi praktičnim pitanjima", kaže se u izvještaju.

Xhavit Haliti, član Generalštaba bivše UÇK je unazad 11 godina više puta pominjan u javnosti kao osoba povezana sa kriminalnim radnjama i organizacijama sklonim kriminalu.

Britanski list "Guardian" je prošle nedjelje objavio da je Hashim Thaçi "jedan od ključnih igrača" organizovanog kriminala na Kosovu, ali značajno, pa možda i najznačajnije mjesto zauzima i Xhavit Haliti.

Pozivajući se na izvještaj američkih obaveštajaca pri KFOR-u, načinjene početkom 2004. Haliti se opisuje kao jedan od centralnih likova organizovanog kriminala, čovjek koji uz sebe uvek nosi pištolj kalibra devet milimetara i ima značajan uticaj na Thaçija. 

Haliti, prema tom izvještaju, ima snažne veze sa albanskom mafijom i tajnom službom UÇK, SHIK-om. "On je duboko uključen u prostituciju, šverc droge i oružja" i koristio je hotel u Prištini kao mjesto odakle je vodio operacije.

O vezama Thaçija i Halitija, kao i o tome da su saznanja o kriminalnim spletkama i zločinima kosovskog političkog vođstva znali NATO i švicarske institucije, piše list "Neue Zürcher Zeitung".