NATO, ali i švicarske institucije imale su saznanja o kriminalnim spletkama i zločinima kosovskog političkog vođstva, piše list "Neue Zürcher Zeitung".


U članku "Najopasniji čovjek Kosova sa švicarskom prošlošću“ navodi se da će se spoljnopolitički odbori u Švicarskoj na idućim sjednicama baviti politikom prema Kosovu.

"Glavno pitanje, koje sebi i ostale države moraju da postave je: Da li se na Balkanu u ime stabilnosti previše gledalo kroz prste?", piše list.

"Nakon izvještaja Dicka Martyja, najkasnije nakon otkrića Guardiana u utorak je jasno: nije da niko nije znao ništa. Pogotovo ne institucije u Švicarskoj, odakle je UÇK devedesetih godina upravljana i potpomagana“, navodi "Neue Zürcher Zeitung".

Osvrćući se na tajni dokument NATO iz 2004. godine, list piše da se u tom dokumentu za Xhavita Halitija, koji je 1986. pobjegao u Cirih, navodi da je prao novac, trgovao oružjem, drogom i ženama.

"U dokumentu se na dugoj listi nabrajaju osobe, čija je ubistva naredio Haliti. Takođe je, navodi se, sarađivao sa srpskom tajnom službom, kako bi likvidirao kosovsko-albanske konkurente. Trgovina organima se nigdje ne spominje.

Za razliku od Dicka Martyja, istražitelji KFOR-a su tada bili manje zainteresovani za događaje za vrijeme rata. Agenti su kao zabrinjavajuće ocijenili da je Halliti za vrijeme svojih studija psihologije u Cirihu poslovao s jednom kompanijom koju su kontrolisali džihadisti.

Osim toga, navodi se, neguje kontakt s albanskom mafijom i zalaže se za Veliku Albaniju. Izvještaj NATO opisuje odnos između Thaçija i Hallitija kao simbiozu, koja obojicu održava na vlasti i na životu. Navodi se da je Haliti premoćan da bi ga Thaçi napustio, a da je Halliti previše upleten u svijet kriminala da bi mogao napredovati na višu političku poziciju.

Očito su švicarske vlasti nakon rata na Kosovu imale potpuni pristup materijalu NATO službi. Tvrditi sada da se nije znalo o prošlosti kosovskih vođa ili da se pogrešno procjenjivalo, sa svakim NATO dokumentom postaje sve manje vjerodostojno“, komentariše "Neue Zürcher Zeitung".

Nedavno je i ugledni francuski "Mond" pisao o Halitiju. Otkriveno je da je nadimak ovog kriminalca – Zeka, prenosi Koha ditore, koja se poziva i na izvještaj američke obavještajne službe KFOR-a iz 2004. godine.

U tekst pod nazivom "Drugo lice Kosova“, Mond je naveo da se obavještajna služba KFOR-a ozbiljno bavila Xhavitom Hallitijem koji je bio predmet jedne od njihovih istraga, kao bivši osnivač UÇK i visoki zvaničnik Demokratske partije Kosova, Hashima Thaçija.

Međutim, u izveštaju KFOR-a navodi se da je Halliti bio povezan i sa srpskim obavještajnim službama kojima je, tokom sukoba 1998-1999. godine, davao informacije o oružju rivalske oružane formacije FARK-a koja je bila pod patronatom Ibrahima Rugove.

"Povezuju ga sa zastrašivanjima članova LDK-a preko Obavještajne službe Kosova. Priča se da je multimilioner. Finasirao je Fond ‘Domovina zove’. Povezan s prostitucijom, krijumčarenjem oružja, droge i nafte. Povezan je sa Fatosom Nanom. Finansijski je podržao Hashima Thaçija i bavi se finansijama PDK-a“, navodi francuski list.