Ambasador Ruske Federacije u Beogradu Aleksandar Konuzin upozorio je da je projekat "Velike Albanije", veoma opasan za osjetljivi region kao što je Balkan.


Projekat "etničke Albanije", ko god da ga razvija, veoma je opasan, posebno u tako osjetljivom regionu kao što je Balkan, koji je nedavno preživeo period teških oružanih konflikata na nacionalnoj osnovi. Zbog toga, što se prije pruži otpor velikoalbanskim i sličnim opasnim idejama, to bolje, rekao je Konuzin za novosadski "Dnevnik".

Konuzin je rekao da je Rusija za to da dijalog Beograda i Prištine započne što prije, jer polazi od toga da je cilj pregovora u nalaženju uzajamno odgovarajućih dogovora u vezi sa svim pitanjima koje imaju zainteresovane strane.

On je ocjenio da srpska strana pokazuje spremnost da započne kontakte, dok se za Prištinu to ne može reći, izrazivši sumnju u njenu sposobnost da ispuni ono što je navedeno u zajedničkoj rezoluciji koju su EU i Srbija 9. septembra prošle godine predstavile Generalnoj skupštini UN.

"Ipak, računam da će EU preduzeti dodatne napore kako bi realizovala svoju inicijativu", naglasio je Konuzin, dodavši da se Moskva u ovoj etapi ne namjerava uključiti u dijalog.