Poruke međunarodnih predstavnika o formiranju vlade "čistih ruku" na Kosovu ne važe za premijera Kosova u ostavci Hashima Thaçija, konstatuje u današnjem broju "Koha Ditore".


Dnevnik tvrdi da se zahtjevi međunarodnih predstavnika, američkog ambasadora Christophera Della, šefa Međunarodne civilne kancelarije Pithera Feithai poslanika Savjeta Evrope o tome da u kosovskoj vladi ne bi trebalo da budu osobe koje su pod istragom ili pravosnažno osuđene, ne odnose i na Thaçija.

Portparol vlade Kosova Memli Krasniçi rekao je da "poruke međunarodnih predstavnika ne treba da budu izvađene iz konteksta, pošto optužbe iz izvještaja (izvjestioca SE Dicka) Martyja imaju svoju bazu u Srbiji".

"Što se tiče istrage EULEX-a, mi smo prvi tražili istragu o tim optužbama i one su već istražene tri puta do sada. S obzirom na to, premijer Kosova će svakako biti i budući premijer", rekao je Krasniçi.

"Koha" citira delove izvještaja Dicka Martyja u kome se Thaçi pominje kao lider takozvane "Dreničke grupe" koja se optužuje za najteže zločine, međutim, prema Krasniçiju, izvor tih informacija je u Beogradu, dok su međunarodni predstavnici koji su zatražili vladu sa čistim rukama "mislili nešto drugo".

"Nije pravedno da se sada igra riječima i svi znamo šta su oni mislili kada su dali te izjave", rekao je Krasniçi.

Dnevnik podsjeća da će istraga o izvještaju Dicka Martyja koju je počeo EULEX uključiti i Thaçija, koji se pominje zbog trgovine ljudskim organima, ali i oružja, narkotika i drugih kriminalnih aktivnosti.

U intervju za isti dnevnik, objavljenom prije nekoliko dana, američki ambasador na Kosovu Dell rekao je da u vladi Kosova ne treba da budu oni koji su pod istragom, ili su bili osuđeni.

Poslije toga su i Pither Feith i drugi evropski predstavnici zatražili da se na Kosovu formira "vlada sa čistim rukama".