Albanski odbornici opština Bujanovac, Preševo i Medveđa usvojili su deklaraciju u kojoj se traži da se presuda pripadnicima "gnjilanske grupe“ UÇK poništi.


Predsjednik opštine Preševo, Ragmi Mustafa, izjavio je novinarima nakon sjednice da je proces, koji je trajao dvije godine, bio "politički montiran i bez pravih dokaza".

"Mnogo toga je bilo sinhronizovano u tom političkom procesu i lokalne samouprave ove tri opštine će podržati porodice osuđenih u njihovoj borbi za poništenje procesa", rekao je on.

Deklaracija, koja traži poništenje presude i oslobađanje pripadnika "gnjilanske grupe", prema riječima Mustafe, biće upućena međunarodnim faktorima.

Mustafa je dodao da će od međunarodne zajednice biti zatraženo da spriječi vlast u Beogradu da "politički utiče na nezavisno sudstvo".

Sjednici je predsjedavao predsjednik Skupštine opštine Bujanovac Jonuz Musliju, a za govornicom su se pojavili svi lideri albanskih političkih partija koje imaju odbornike u te tri skupštine opštine.

Mustafa je naveo da je siguran da su osuđeni apsolutno nevini jer je potpuno nemoguće da su od juna do oktobra 1999. godine izvršili nekoliko desetina krivičnih dijela u Gnjilanu, u prisustvu velikog broja pripadnika međunarodnih snaga.

On je dodao da većina osuđenih nisu ni bili u Gnjilanu u to vrijeme, niti su se poznavali prije hapšenja.

Dodao je da činjenica da su petorica Albanaca pušteni krajem prošle godine da se brane sa slobode, a da su kasnije osuđeni, govori o tome da je proces politički montiran i da je trebalo ili da puste sve ili da ne puste nikoga.

Petorica Albanaca, koji su krajem decembra 2010. godine pušteni da se brane sa slobode, i nakon izricanja presude 21. januara nalaze se u Preševu i do ove nedjelje su se uredno javljali, prema rasporedu, u policijsku stanicu u Preševu.

Mustafa je dodao da takva odluka suda može donijeti pogoršanje situacije u tri opštine juga Srbije.

Odjeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu osudilo je 21. januara devet pripadnika takozvane gnjilanske grupe Oslobodilačke vojske Kosova na kazne od osam do 15 godina zatvora zbog ubistava i mučenja do smrti civila Srba i nealbanaca u Gnjilanu, od juna do septembra 1999. godine, poslije povlačenja srpskih snaga sa Kosova i preuzimanja odgovornosti međunarodnih snaga na Kosovu.

Za zatvaranje, pljačku, mučenje, zlostavljanje, silovanje i svirepa ubistva civila optuženo je 17 pripadnika UÇK, od kojih su osmorica u bekstvu i njima se sudi u odsustvu, dok se devetorici sudilo u Beogradu.

Postupak je razdvojen protiv optuženih koji su bekstvu – komandanta UÇK Fazlije Ajdarija, Rexhepa Alije i Shaqira Shaqirija, po čijim su naredbama postupali optuženi, kao i protiv Shefketa Muslijua, Sadika Alije, Idriza Alije, Shemsija Nuhijua i Ramadana Halimija.

Grupa je osuđena zbog ubistva i mučenja do smrti najmanje 32 civila i zarobljavanja i mučenja civila, dok je u Gnjilanu ubijeno ukupno 80 civila, 153 je zarobljeno, a 34 se vode kao nestali.